23. 9. 2012

Kološvárské zelí v pomalém hrnci



400 g kysaného zelí bez šťávy
400 g vepřové plece na kostky
4 lžíce osmažené cibule
2 lžíce práškové červené papriky
4 vejce vařená na tvrdo - půlená
1 šálek rýže paraboiled
150 g suché klobásky na špalíčky
100 g libové slaniny
4 šálky masového vývaru
sůl
pepř



Tradičně se tento slavnostní pokrm upravuje velice složitě tak, že se veškeré jeho složky napřed připraví zvlášť a poté se navrství a zapečou. Je to: upravené zelí, dušená rýže, perkelt a klobásky s vejci. Při přípravě v pomalém hrnci není třeba rýži ani zelí předvařovat, pokud maso slibuje být měkké, nemusí se zvlášť připravovat ani perkelt. Vývar se samozřejmě musí připravit zvlášť vždy.
Napřed si tedy připravíme hovězí vývar z cca 1 kg masa a kostí. Je dobré jej připravit s předstihem tak, aby se mohl dát do lednice ztuhnout, protože je třeba sebrat všechen tuk. Potom postupujeme takto: 

V PH si připravíme perkelt z masa (např z libového bůčku), cibule, papriky a soli. Přesuneme jej na talíř a do PH začneme vrstvit. Začínáme zelím, končíme slaninou. Zelí si rozdělíme na 4 díly, perkelt na 2 díly, rýži na 4 díly, slaninu na 2 díly. Suroviny skládáme do hrnce v tomto pořadí:

   - zelí, rýže, perkelt
   - zelí, vejce, rýže, klobása, slanina
   - zelí, rýže, perkelt 
   - rýže, zelí, slanina

průběžně lehce solíme a pepříme. Na závěr stlačíme a zalijeme 4 šálky vývaru (počítáno včetně šťávy z perkeltu!) Na finální přípravu pak stačí 3 hodiny / vyšší stupeň (high).

NEJJEDNODUŠŠÍ PŘÍPRAVA
např. z plecka: suroviny skládáme všechny syrové (kromě vajec). Zelí si rozdělíme na 4 díly, maso, cibuli a papriku na 2 díly, rýži na 4 díly, slaninu na 2 díly. Suroviny skládáme do hrnce v tomto pořadí:

   - zelí, rýže, maso - paprika - pepř - cibule,
   - zelí, vejce, rýže, klobása, slanina,
   - zelí, rýže, maso - paprika - pepř - cibule,
   - rýže, zelí, slanina 

průběžně solíme a pepříme. Na závěr stlačíme a zalijeme 4 šálky vývaru. Vaříme 4 hodiny na vyšší stupeň (high). 

Podáváme buď hned, ale raději až druhý nebo třetí den, samotné nebo s kysanou smetanou, můžeme nabídnout i bílý chléb. Pokrmu je dost na 6 - 8 porcí. Ohříváme na nižší výkon 2:30 hod.
Příprava je dost náročná na postup a dlouho trvá, ale čas strávený nad jeho přípravou osobně je max 2 hodiny (půl hodiny příprava polévky, půl hodiny příprava perkeltu a max. hodinka na přípravu vajec, krájení slaniny a skládání vrstev). Výhodou je nenáročnost na přípravu v den podávání, jen se ohřívá.

4 komentáře:

andurejka řekl(a)...

joooj, obľúbené papaníčko, mňam, síce ho pripravujeme malinko inak, ale určite je to skvelý recept a skvelé jedlo :)

am řekl(a)...

Milá Andurejko, díky za komentář, prohlédla jsem si Váš blog a moc se mi líbil.
Když píšete, že kološvár připravujete trochu jinak, zajímalo by mě jak, na internetu moc není s čím porovnat a já bych chtěla vědět právě, jak ho připravují slovenské hospodyňky a Vy jste zrovna jedna z nich. Jestli tedy budete mít čas, prosím napište. Hezký den, děvčata :-) !

Unknown řekl(a)...

Vyzkoušel jsem jednodušší variantu a je to výborné. Zalil jsem vše až po vrchní vrstvu zelí vývarem a měl trochu obavu, aby výsledek nebyl moc řídký. Ale rýže vše vsákla, rozvařila se a pokrm krásně zahustila. Vejce natvrdo mi přišlo v receptu zvláštní, ale výborně tam pasuje. Recept určitě zopakuji a příště místo skládání po vrstvách to vše smíchám. Však si s tím PH určitě bez problému poradí.

am řekl(a)...

děkuji za vyzkoušení, taky myslím, že ta nejjednodušší příprava plně vyhovuje, ale míchat to asi zkoušet nebudu, mám v tom raději přehled :-D