20. 3. 2016

Pečení na Zelený čtvrtek: jidáše


Zaděláme si těsto podle receptu z těchto stránek.


Potřebujeme:


250 g mléka
35 g oleje
1/2 lžičky soli
80 g cukru
1 vanilkový cukr
500 g hladké pšeničné mouky
1 lžičku sušeného francouzského droždí nebo
30 g čerstvého


Od té doby, co se už u nás nedá sehnat francouzské sušené droždí saf-instant s vlaštovkou na obalu, používám většinou na všechno droždí čerstvé.
Po vykynutí těsto vyklopíme rovnou na desku. Nelepí se a mouka se nedává.
Těsto nařežeme na pásy a lehce je rukama pomažeme olejem. Pásy vytahujeme na délku, na kousky na prst silné a dlouhé 15 - 20 cm, které dlaní trochu vyválíme a můžeme je i maličko zakroutit. Pracujeme rychle, aby těsto neoschlo.  Válečky stáčíme v libovolné tvary, necháme na plechu na papíře ještě dokynout potřené máslem a pak pečeme v dobře vyhřáté troubě každý plech 11-12 minut / 200°C horkovzduchem. Z půl kila mouky uděláme 2 plechy jidášků.
Hotové ještě teplé po několika házíme do větší mísy s teplou polevou, ve které je dobře obalíme.

Poleva:
4 lžíce medu
4 lžíce másla
2 lžíce rumu

Med s máslem na teple rozmícháme se zbytkem másla na pomazání. Stáhneme a přilijeme rum. Poleva má být dobře spojená a řídká jako kašička, má jí být cca 250 g. Zbylou polevu po vychladnutí jidášků nalijeme ještě vrchem.


Žádné komentáře: