5. 10. 2008

Pomalu kynuté sladké těsto na samostatné kousky - makovky, šneky, šátečky atd.



250 g mléka
35 g oleje
1/2 lžičky soli
80 g cukru
1 vanilkový cukr
500 g hladké pšeničné mouky
1 lžička sušeného francouzského droždí nebo 30 g čerstvého


Těsto zaděláme normální metodou, nebo v domácí pekárně.
Já zadělávám těsto většinou v pekárně, ale někdy i ručně ale jinak, než se většinou uvádí v kuchařkách a o hodně jednodušeji. Nikdy se mi nestalo, že by se nepovedlo. Postup je následující:

do mísy nalijeme celé odměřené množství teplého mléka nebo vody - podle receptu. Do tekutiny nasypeme špetku cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme stát 10 minut, aby kvasnice vyběhly na hladinu. Pak přisypeme přibližně polovinu mouky, cukr, zamícháme, osolíme, přilijeme olej, případně přidáme žloutky - podle receptu, opět promícháme a pak postupně zapracováváme zbylou mouku. Těsto dobře propracujeme, většinou stačí velkou měchačkou, tuhé těsto se může dodělat i na pracovní desce rukama, zvlášť, když je ho větší množství.

V domácí pekárně jsou dvě možnosti, záleží na kdy chceme mít těsto připravené. Program pro okamžité použití těsta trvá 1,5 až 2 hodiny. Ale pokud plánujeme těsto použít až druhý nebo třetí den, uhněteme je například programem dort (program, který neohřívá, jen těsto prohněte) nebo programem na kynuté těsto bez použití kynutí a kouli nevykynutého těsta pomažeme olejem a ve větším mikrotenovém sáčku vloženém do mísy ji uložíme do lednice. Těsto kyne i v lednici (okolo 6°C)  a do druhého dne je již akorát, ale nevadí, pokud je v lednici necháme ještě další den. Sáček musí zůstat volně otevřený, těsto se zvětšuje a potřebuje v sáčku přiměřený prostor. Neoschne, protože je potřené olejem.
Při další přípravě si těsto rozdělíme na stejně velké koule, které pak zpracujeme do požadovaných tvarů.
Po vytvarování necháme kousky potřené máslem ještě kynout na teple minimálně půl hodiny a pak pečeme v dobře vyhřáté troubě.
V plynové na mírno, cca 25 - 30 minut, v elektrické za použití horkovzduchu na 160°C / 30 - 40 minut.

Žádné komentáře: