2. 7. 2023

Jahodový džem


1500 g jahod
250 g krupicového cukru
1 citrón - šťáva
špetka soli
50 g cukru
2 balení Pektogelu (40 g)
1/2 lžičky agaru
2 lžíce erythritolu

Jahody nasypeme do krabičky, navrch posypeme 250 g cukru, vložíme do lednice a necháme 24-48 hodin pustit šťávu. 
Vezmeme širší kastrol nebo hlubokou pánev a jednu až dvě třetiny jahod i se šťávou do ní přesypeme. Postavíme na sporák, přidáme citrónovou šťávu a sůl a necháme pomalu zahřívat. 
Připravíme si zavařovačky. Z tohoto množství vyjde 10 skleniček po 200 ml. Postavíme je do jiné pánve, s trochou vody a dáme vařit. Můžeme je dát i do trouby v pekáči. Až se začne voda vařit, stáhneme příkon tak, aby se nevařila a sklenice necháme nahřívat dál. Víčka můžeme polít vařící vodou a nechat oschnout.
Mezitím si smícháme Pektogel se zbylým cukrem a agarem a zbytek jahod rozmixujeme. Rozmixované jahody přilijeme do kastrolu a teprve teď vše vaříme za stálého míchání 5 minut, poté pomalu přisypeme cukr s Pektogelem a agarem a vaříme ještě 5 minut.
Horkou skleničku vyndáme z pánve a pomocí nálevky naplníme a ihned zavíčkujeme a postavíme ji zpátky do horké vody. Po naplnění všech sklenic je postavíme všechny těsně vedle sebe (když to jde, dávám je na zbytkové teplo na indukčním sporáku) a překryjeme dvěma utěrkami, tak aby teplo unikalo co nejpomaleji. Navrch klidně položím malý polštářek a takto nechám sklenice zchladnout. Tento postup by měl zaručit, že se víčka chytnou.
Dávám málo cukru a proto přidávám i erythritol, protože jsem si všimla, že ovoce zavařené v nálevu z erythritolu se nikdy nezkazí. Počítám ovšem s tím, že jahodový džem se nejdéle během podzimu spotřebuje.
Kdyby se některé víčko nechytlo, můžeme buď brzo spotřebovat, nebo otevřeme, znovu zavřeme a dáme do hrnce s vodou do půlky výšky sklenice vařit na 20 minut přiklopené a pak necháme celou soustavu zchladnout.

Žádné komentáře: