22. 9. 2008

O guláši

Toto je asi ten nejzákladnější recept na guláš. Je přece zřejmé, že právě v zemi, kde tento pokrm vynalezli, musejí právě ten nejgulášovatější guláš vařit. Akorátže cestou z jeho rodné vlasti do naší rodné vlasti došlo k lehkému přesunu významů, takže vše je trochu jinak a platí:

perkelt v Maďarsku = guláš u nás, zatímco
guláš v Maďarsku = bramborový guláš křížený s gulášovou polévkou u nás.

Z hlediska klasifikace jídel se v případě guláše vlastně jedná o ragú, kterýžto pojem značí dle definice "dušené kousky masa se zeleninou v omáčce". Které ragú je už gulášem a které ne, by se myslím dalo stanovit takto: guláš obsahuje papriku a cibuli.

S tou hustší omáčkou, jak jej známe z hospody, se guláš vyprofiloval spíš až u nás, takže se dá říci, že jde o jídlo, které osciluje mezi konzistencí polévky přes řídkou omáčku s množstvím masa až k husté omáčce s málem masa. O tom, co vše je možné do guláše přidat nebo jak jej lze vylepšit jsou napsány knihy, zde následuje krátký výčet, jen tak pro inspiraci.

Napřed uvedu rodné bratry maďarského guláše, jimiž jsou: paprikáš, perkelt a tokáň ( spíše bratranec). Z dalších variací uvádím jen ty nejvýraznější, protože ačkoli se může zdát, že kdejaké město a kraj má svůj vlastní recept na guláš, není to pravda a z největší části se v ingrediencích jedná jen o rozdíly v řádu gramů na kotel materiálu a v názvech o nezodpovědné plácání. Ačkoli je známo, že tvorba názvů v gastronomii by měla vycházet ze studia souvislostí, evidentně se tím spousta lidí neřídí a zavádějí tak do gastronomie značný zmatek. Květnatý až pseudobásnický název možná pěkně zní svému "tvůrci", ale jeho popisná a informativní hodnota bývá přečasto nulová.

Za základ, ke kterému se vztahují poznámky dole je vzat právě tento recept "Maďarský guláš". Za pomlčkou jsou pak uvedeny ingredience, které jej rozvíjejí.

  • Paprikáš, teprve ten správný fundament mezi maďarskými ragú - lečo (cibule, paprika, rajče), kysaná smetana.
  • Perkelt, libovolný druh masa nakrájeného asi na 2 cm kostky - rajský protlak a přídavek podle krajových zvyklostí: papriky, rajčata, česnek, sezónní zelenina (jeho reprezentantem je například právě shora uvedený "Maďarský guláš"), bez smetany
  • Tokáň, maso nakrájené na nudličky - slanina, česnek, rajský protlak, víno, (sladká smetana), lečo (cibule, paprika, rajče), většinou bez práškové papriky! leč ne vždy :-)

Tyto tři kategorie shledávám velmi proměnlivými !

  • Český guláš, zahuštěná a rozmnožená omáčka - chlebem, moukou, jíškou, bramborem, (majoránka), (rajský protlak) a posyp: křen, cibule, sladkokyselá naložená (i ostrá) zeleninová směs, konzervovaný zelený hrášek, kyselá okurka
  • Plzeňský guláš - pivo místo vývaru
  • Karlovarský guláš - moukou zahuštěný paprikáš bez zeleniny, tj. český guláš + kysaná smetana.
  • Bratislavský guláš, prakticky česká svíčková s masem pokrájeným na kostky, ochucená vínem, hořčicí a cukrem, tedy na sladkokyselo (název poněkud mate, de facto nejde o guláš, ale o ragú jistě :-)
  • Bramborový guláš, tedy to, čemu se v Maďarsku říká "guláš", rozmnožená a lehce zahuštěná omáčka, brambory - a jeho podivuhodná odnož:
  • Buřtguláš - brambory
  • Mexický guláš, čili chilli con carne, z mletého hovězího, má kořeny spíš v mexické kuchyni. Koření: paprika sladká i pálivá, oregano, česnek, cibule, pepř, muškátový oříšek a kmín - fazole, kukuřice, rajčatový protlak
  • A Segedínský guláš jako důstojná tečka za předchozím přehledem. Je lahodným spojením gulášového základu, vepřového plecka, kysaného zelí a smetany. Správně se dělá z bůčku, což jasně dokazuje jeho český původ. Má se Szegedem asi tolik společného, co Španělský ptáček se Španělskem. Snad by se dal prohlásit za zelnou mutaci paprikáše, naštěstí však rodokmenu netřeba.

Žádné komentáře: