12. 10. 2019

Malý veganský koláč s krémem

1 šálek polohrubé mouky
8 rovných lžic cukru
koření do moučníků
kurkuma
2 lžičky prášku do pečiva

1 šálek hustého kokosového mléka z plechovky
citrónová kůra nebo esence
1 lžíce rumu - není nutné

V míse smícháme suché přísady a zaděláme je mlékem s esencí a rumem. Pečeme v koláčové formě o průměru cca 26 cm (peču v menší plechové formě s vlnitým okrajem) 25 minut / 160°C v předem vyhřáté troubě.
Do těsta se můžou přidat hrozinky a ořechy.

krém: 

3 lžíce vody
3 lžíce krystalového cukru
1 lžíce kakaa

Napřed si uvaříme sladký sirup.
V kastrůlku smícháme krystalový cukr s kakaem a po přidání vody zamícháme a necháme přejít varem. Vystydnutím na pokojovou teplotu vznikne hustý sirup.

125 g rostlinného tuku v kostce
2 lžíce práškového cukru
vanilka

Změklý tuk s cukrem a vanilkou dobře vyšleháme. Zchladlý sirup postupně přiléváme k vyšlehanému tuku a dobře prošleháme.
Korpus navlhčíme rumem nebo džusem s rumem apod. a potřeme krémem.


Žádné komentáře: