5. 12. 2019

Bramboračka - zapražená polívčička

1 hrst celých ječných krup předem namočených 
kmín
hrst sušených hub
2 brambory
1 mrkev
kousek celeru
petržel
1 cibule nejlépe vcelku
2-4 stroužky česneku
sůl
1 - 2 lžíce majoránky
pepř

na jíšku:
1 lžíce sádla
1-3 lžíce hladké (špaldové) mouky

V hrnci si upražíme jíšku asi do barvy ořechové skořápky nebo o málo tmavší. Mouka se musí pražit pomalu, ale zároveň na dostatečně silném zdroji tepla. Měla by to být hustá kašička, ani suché žmolky, ani nemá tuk stát okolo. Musíte u ní stát, míchat, nikam neodcházet. Nevěřili byste, jak rychle je jíška připálená, sotva si odběhnete na pár vteřin. Jakmile uvidíte vystupovat z hrnce lehkou páru, je třeba trochu stáhnout plamen a věnovat jíšce maximální pozornost. 
Jakmile má jíška správnou barvu, ihned ji zaliju alespoň půl litrem vody a zamíchám. Dál pomalu zahřívám. Napřed přidám hrst krup (nejsou nutné a místo nich můžeme dát rýži nebo lze tuhle složku vynechat úplně), postupně si připravuji zeleninu a přidávám ji: celou cibuli, houby, pokrájené brambory, česnek a zeleninu. Osolím.
Přibližně za 15 minut od začátku varu v hrnci se přidá majoránka, pepř a polévka se dosolí. Necháme probublat pár minut a dojít pod pokličkou. Můžeme také přidat petrželku nebo pažitku.

Tajemstvím chuti bramboračky je jíška připravená ze sádla.
Ta je je ostatně tajemstvím chuti i dalších zapražených polévek, jako je například kmínová s vajíčkem (sádlo, hrubá krupice, kmín, sůl, voda, vajíčko, pažitka). V základu se opět jedná jen o jíšku z hrubé krupice, do které se po upražení do správné barvy vhodí lžíce kmínu, zamíchá a ihned zalije cca půl litrem vody. Jedno či dvě vajíčka se dobře rozšlehají ve čtvrt hrnku studené vody a vlijí do polévky. Hotovo. Petrželka.






Žádné komentáře: