17. 2. 2017

Kuře Marengo

6 kuřecích steaků po 80 g nebo prostě 500 g prsíček
3 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku pokrájené na plátky
1 lžíce koření "kuře Marengo" od Antonína
sůl
střik bílého vína
(brandy na flambování)

1 cibule pokrájená na měsíčky
200 g žampionů
3 velká rajčata
olivový olej
1 lžíce koření "kuře Marengo"
šálek slepičího bujónu
střik bílého vína
4 lžíce pokrájených černých oliv
3 vejce vařená natvrdo nebo jako volská oka
zelená petrželka

Kousky řízků marinujeme s olejem, česnekem, solí a kořením. 
V jedné pánvi osmažíme pokrájenou zeleninu a houby, podlijeme bujónem, přidáme koření a olivy. Necháme zredukovat.
Marinované maso osmažíme na druhé pánvi a zastříkneme vínem. Před dokončením přípravy masa můžeme přidat pár lžic brandy (a flambovat). Když je. Nemáme-li, bude to dnes bez brandy :-)
Na talíři podáváme na porci 2 steaky na zelenině. Ozdobíme vejci a petrželkou.

Příloha: 
bílý chléb - bageta
máslo
1-2 rozmačkané stroužky česneku

Máslo si utřeme se špetkou soli a rozmačkaným česnekem. Bagetu rozkrájíme na plátky, které slabě natřeme ochuceným máslem. Poukládáme je na plech a zapečeme v troubě. Nebo (chléb) opečeme v toustovači a pak potřeme.
Sypeme čerstvou petrželkou.
3 porce

Jak připravuji kuřecí steaky z prsíček:
každé prsíčko položím na prkénko hladkou stranou dolů, špičkou od sebe. Začnu seřezávat od užšího konce směrem k sobě asi v síle 1 cm. Oba konce pak ještě upravím tak, že špičku odříznu dokulata a horní konec steaku také zarovnám. Tím se maso rozdělí přibližně na dvě poloviny každá cca 500 g. Odřezky používám na různé placičky, steaky se velmi dobře smaží, často je zamrazuji vyskládané vedle sebe v mikroténovém sáčku.

Žádné komentáře: