29. 1. 2017

Chilli con carne jak se vaří v Texasu

600 g mletého libového hovězího masa
1 lžíce kmínu
2 lžíce oleje
1/2 l masového vývaru (vody)
sůl
1 vrchovatá lžíce koření: (paprika sladká i pálivá, oregano, česnek, cibule, pepř, muškátový ořech, kmín = "Mexiko" od Antonína)
2 plechovky červených fazolí nebo 1,+1 plechovka velkých bílých
1 plechovka cukrové kukuřice
120 g plechovka rajčatového protlaku
2 - 4 kostičky 70 % hořké čokolády
velká hrst zelené petržele

Maso rozdrobené vařečkou na malé kousky osmažíme spolu s kmínem na oleji do zlatova. Zalijeme vývarem, přidáme koření a dusíme 20 - 60 minut, podle možností.
Přidáme obsahy plechovek a čokoládu a provaříme. Nakonec vmícháme petrželku a necháme proležet alespoň půl hodinky, nejlépe přes noc.
Plechovkami fazolí jsou míněny 400 g konzervy.
Kukuřici můžeme dát mraženou, místo protlaku buď pyré nebo sekaná rajčata. Místo vývaru stačí i pouhá voda, neděláme větší množství omáčky. Na solení je třeba dát pozor, některé mleté maso je již solené z výrobny. Je také možné maso jen nakrájet na malé kostičky, nemusí být  mleté, ale musí se pak déle dusit. Taktéž přídavek čerstvé papriky, případně chilli podle vlastní chuti, lze jen uvítat.
Pokud nemáme speciální kořenící směs, je dobré přidat cibuli a česnek syrové, není potřeba je ale smažit do hněda jako na český guláš.
Čokoláda je velmi důležitá, bez ní to prostě není ani "chilli" ani mexické. Měla by být opravdu hořká, nejlépe s minimem cukru.

3 komentáře:

iGurman řekl(a)...

Fotka sa podarila, pekná, farebná. Už len kvôli tej fotke to niekedy skúsim pripraviť rodine. :-)

Táňa řekl(a)...

Tak toto vyzerá prudko jedlé :-) Krásny recpet!

am řekl(a)...

díky za komentář - zdravím na Slovensko