9. 2. 2016

Maďarské kuličkové řezy à la priscila-rajka

tmavé těsto na kuličky:

130 g polohrubé mouky
100 g cukru
špetka soli
2 lžíce kakaa
1/2 lžičky prášku do pečiva
90 g másla
1 vejce
1 lžička citrónové šťávy

světlé těsto:

250 g cukru
4 žloutky
150 g másla
1 vanilkový pudink - prášek
2 kostky (polo)tučného tvarohu, tj. 500 g
4 bílky na sníh
špetka soli

Řezy je nejlepší připravit den předem, aby se dobře uležely. Dělají se na menším plechu. Spotřebujeme na ně celou 250 g kostku másla.

Nejprve si připravíme tmavé těsto na kuličky tak, že smícháme všechny sypké přípravy a z této směsi a másla potom připravíme drobenku, kterou nakonec zaděláme vejcem a citrónem. Z tohoto těsta pak ukoulíme přibližně 25 kuliček, které rozložíme do máslem vymazané formy. Formu s kuličkami je možné umístit na chvíli, než doděláme zbytek práce, do lednice nebo mrazáku, aby kuličky neztratily tvar. Pokud těsto hodně změkne již během přípravy, dáme je i před formováním kuliček na chvíli do mrazáku, aby ztuhlo. Naopak zdá-li se těsto příliš tuhé, přidáme do něj lžičku vody. Kvalita těsta vždy záleží na více faktorech jako je vlhkost a kvalita mouky, použitý cukr a tuk, velikost vajec atd.

Zaděláme světlé těsto postupným smícháním, všech příprav podle seznamu, cukr, máslo a žloutky je lepší našlehat. Z bílků ušleháme sníh a opatrně jej vmícháme. Do světlého těsta se nedává žádný prášek do pečiva, proto je našlehání sněhu nutné.
Světlé těsto opatrně naneseme okolo kuliček a přes ně a dáme ihned péci. Světlé těsto nejde moc dobře roztírat, ale to nevadí, protože v troubě povolí a perfektně kuličky zalije a zároveň pěkně nabude.
Pečeme 30 minut / 160°C.
Originální název: Kukucskálós túrós


Žádné komentáře: