17. 8. 2014

Zeleninová korma

na omáčku: 

1 lžíce oleje
1 cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce koření Tandoori Masala 
1/2 šálku mandlí
sůl
2 rajčata nebo 1/2 plechovky drcených rajčat



zelenina:

buď směs zeleniny: 2 brambory, mrkev, fazolky, hrášek
nebo jeden druh: brokolice, květák, brambory

můžeme, ale nemusíme: 

1 lžíce datlového sirupu na přislazení
3 lžíce (rostlinné) smetany, jogurt, kokosové mléko

dochucení: trochu citrónové šťávy

V rendlíku na oleji zpěníme cibuli a česnek a po chvíli přidáme koření a lehce osmahneme. Potom tuto směs na omáčku rozmixujeme spolu s mandlemi a rajčaty s přibližně hrnkem vody na jemno a přelijeme zpět do rendlíku. Mandle dávám neloupané.
Osolíme. Vodu přidáváme podle potřeby. Omáčka má být hustá asi jako krémová polévka.
Do omáčky vložíme zeleninu, tvrdší napřed, květák jen asi na 6 minut, celkem vaříme maximálně 15 minut.  Promícháváme. Zeleniny dáváme přiměřeně tak, aby ke každému kousku zeleniny vyšel dostatek omáčky.
Můžeme dochutit sirupem a smetanou nebo kokosovým mlékem, ale není to vůbec nutné.
Nakonec vždy dochutíme citrónem.
Kormu stačí uvařit párkrát a člověk se naučí trefit tu správnou chuť, je to snadné.
Místo mandlí můžeme dát kešu.
Jídlo má být dost kořeněné, ale ne pálivé, lehce nasládlé a nakyslé.


Žádné komentáře: