17. 8. 2014

Pěnová bublanina



3 žloutky
200 g cukru krupice
z 1/2 citrónu kůra
6 lžic horké vody
6 lžic oleje
3 bílky
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva

ovoce

Nejprve z bílků ušleháme sníh. Pak ve větší míse zamícháme cukr se žloutky a našleháme je s horkou vodou. Nakonec vešleháme olej. Do této pěny vyklopíme sníh, prášek do pečiva rozmícháme do mouky a postupně ji také vmícháme. Těsto rovnoměrně nalijeme do pekáče na husu nebo, chceme-li moučník vyšší, do formy cca 24x28 cm, vymazané máslem a vysypané moukou, strouhankou nebo kokosem a rozetřeme je. 
Povrch posypeme hustě ovocem, je-li sladké, tradiční jsou třešně. Meruňky apod. pokrájíme na kousky velikosti třešní, ale nedáváme tak hustě jako sladké třešně. 
Troubu předem rozehřejeme a pečeme na 160° asi 20 - 30 min. 
Vychladlou bublaninu můžeme pocukrovat - podle chuti ovoce - práškovým cukrem s vanilkou. Je krásně pěnová, těsto suché, ovocem nerozmáčené.

Žádné komentáře: