24. 6. 2014

Bakoňské vepřové plátky v pomalém hrnci (à la Bakony)


4 plátky vepřového (kotleta, spodní šál nebo krkovice)
sůl
pepř
4 lžíce sladkého paprikového protlaku
2 lžíce pražené cibule
250 g žampionů
100 g uzeného špeku nebo slaniny
1 hrnek vody nebo vývaru
220 ml smetany na šlehání
2-3 lžičky cukru
trocha pálivé papriky
3 lžičky tmavé jíšky
(kysaná smetana)

V nádobě rozmícháme vodu s cibulí a paprikovým protlakem. Maso spolu s pokrájenými houbami a slaninou naskládáme do nádoby. Slanina může být jak jemně krájená, tak i v špalíčcích, které umístíme nejlépe navrch. Osolíme a opepříme.
Vaříme 4/8 hodin a pak vyjmeme maso a slaninu a dáme stranou. Do šťávy přilijeme smetanu a dochutíme cukrem, pálivou paprikou a symbolicky, opravdu jen maličko, zahustíme jíškou (v Maďarsku se nedává vůbec). Podáváme s haluškami a lžící kysané smetany.
Pokud máme jen kýtu, můžeme ji naplnit klobásou a zarolovat jako závitek. Dále postupujeme stejně.

Žádné komentáře: