9. 6. 2014

Koláče jak se pečou v Texasu




300 g mléka
30 g čerstvého droždí
460 g hladké pšeničné mouky
80 g cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
40 g dobrého oleje
1/2 lžičky soli
z 1/2 citrónu ostrouhaná kůra
na špičku nože kurkumy
na špičku nože muškátového oříšku
      + 40 g rozpuštěného másla na pomazání

pudinková náplň (s ovocem):

500 ml mléka
8 lžic cukru
špetka soli
2 vanilkové nebo smetanové pudinky (Dr.Oetker)
----------------
1 vejce
1 lžíce citrónové šťávy

20 lžiček husté marmelády
1 lžička škrobu
----------------
20 kousků ovoce

Zpracujeme a necháme vykynout těsto. Nesmí být tuhé, ale spíš co nejměkčí, aby se dalo dobře tvarovat. Je to potřeba ohlídat při zadělávání, ale musíme myslet i na to, že při kynutí těsto také mírně změkne.
Na pudinkovou náplň uvaříme pudink, vychladíme a (v robotu) hmotu dobře utřeme a pak smícháme s vejcem a citrónovou šťávou (nesmí se šlehat). Vzniklou nádivku naplníme do sáčku s ozdobnou špičkou.
Děláme-li tvarohovou nádivku, vše pouze smícháme.

Těsto vyklopíme na desku pomazanou olejem a roztlačíme na silnou obdélníkovou placku, kterou rozkrájíme na 20 stejných kousků. Z kousků naděláme bochánky, které poukládáme uzlíčkem dolů do máslem vymazaného velkého plechu, pomažeme máslem a roztlačíme dlaní naplocho, takže se mohou i dotýkat jako buchty. Necháme 20 minut vykynout v teplé troubě. Pak naplníme lžící marmelády nebo jiné náplně a posypeme drobenkou. Necháme znovu kynout alespoň 10 minut.

Pokud bychom chtěli koláče kulaté, potřebujeme minimálně 3 plechy a jednotlivé kousky se musí před rozmáčknutím skutečně dokonale zakulatit do bochánků.
S ovocem: na každou placičku naneseme sáčkem okolo středu náplň, střed vyplníme marmeládou zahuštěnou škrobem a na ni položíme kousek ovoce.
S tvarohem: na placičky rozdělíme všechen tvaroh nejlépe sáčkem se špičkou, ozdobíme hrozinkami, mandlemi a lžičkou povidel. Posypeme drobenkou.
Drobenku můžeme dávat vždy a nebo vůbec ne, podle chuti.

Pečeme v předehřáté troubě na 160°/ 30-35 minut. Někdy je potřeba pekáč otočit po 20 minutách.
Po vytažení plechu z trouby polijeme okraje koláčů, zbylým máslem (se lžící rumu a cukru - není nutné), přikryjeme utěrkou, alobalem nebo pečícím papírem a necháme takto pomalu chladnout asi čtvrthodinku a poté odkryjeme. Koláče pak budou pěkně měkké.

tvarohová náplň (s povidly):

2 kostky tučného tvarohu (500 g)
2 žloutky
1 lžíce škrobu
na špičku nože vanilky
z půlky citrónu šťáva
100 g cukru

povidla, hrozinky, mandle

drobenka:

50 g másla
4 lžíce cukru mírně vrchem
3 lžíce mouky mírně vrchem

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Koláčky vypadají pěkně:) Jindra

am řekl(a)...

Dobrý den Jindro, díky za přečtení. Koukněte se na: http://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g56866-d1564842-r122403466-The_Czech_Stop-West_Texas.html
Je to legrace :-)