26. 4. 2014

Paella alla priscila-rajka



2 lžíce olivového oleje
2 kuřecí prsa
1 suchá papriková klobása
1 hrnek rýže
1/2 lžičky kurkumy
1/2 sklenky bílého vína nebo
1 lžička rajčatového protlaku
3,5 hrnku vývaru 
(v nejhorším vody)
sůl
2 hrsti zeleného hrášku nebo fazolových lusků
1 červená paprika-kapie
(kousek cukety)
1 suchá papriková klobása


Používáme co největší a nejplošší pánev.
Na pánev nalijeme olej, necháme jej mírně prohřát a osolíme. Maso nakrájené na sousta osmažíme v oleji. Posypeme je kurkumou, přidáme klobásu nakrájenou na sousta a promícháme. Vsypeme rýži a promícháme.
Teď můžeme zalít vínem nebo pokračujeme jen vývarem s protlakem, nejlépe horkým, dosolíme a vaříme čtvrt hodiny tak, aby jídlo bublalo. Pak přidáme zeleninu a přivedeme opět k varu. Vaříme, nebo spíš přihříváme na minimum pod poklicí asi 20 minut.
Podáváme s dílky citrónu.
Omáčka má v paelle nějaká zbýt, ale ne moc, kraje zas mohou být připečené. To bude asi právě to umění, vytvořit oboje najednou a bohužel, když nešlehají plameny na opravdovém ohništi, musíme si kůrčičku odříci. I tak je paella výborná.

poznámečka (hlavně k šafránu :-):
Paella alla Valenciana přirozeně s kurkumou nepočítá. Ovšem v běžné obchodní síti u nás zas nepočítají s tím, že by někdo paellu vůbec chtěl vařit. Takže koupit takhle při odpoledni náležité fazole (garrofó - limský bob), které se normálně používají, pěkně se slupkou i vyloupané, se nedaří. No a bez nich to tedy absolutně není ono. 
Pak je tu králík a šneci!
Papriku dávají práškovou, rajčata čerstvá - já raději obráceně. 
No a nakonec ten šafrán ... !
Tudíž je úvaha takováto: proč tam dávat šafrán, když už tam nejsou šneci, králík, paprika, rajčata ani fazole?
Tož se s tím vším nedostatkem vyrovnávám takto; je to zkrátka o odstín jiné :-) ale poměrně velmi zdárně paellovité.

Žádné komentáře: