12. 4. 2014

Hovězí na švédský způsob v pomalém hrnci



800 g hovězí kližky
3 lžíce dohněda orestované cibule
2 lžíce plnotučné hořčice
sůl
pepř
hrnek vody
4 - 6 natvrdo vařených vajec
1 lžíce másla nebo několik plátků špeku
1 lžíce tmavé instantní jíšky



na studenou omáčku:

½ malé salátové okurky
2 lžíce posekaných kaparů
2 lžíce posekaných sardelí
2 větší sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu s koprem (kopr můžeme přidat i zvlášť)
1 lžička hrubozrnné francouzské hořčice
citrónová šťáva
sůl
pepř
150 g husté kysané smetany

Maso nakrájené na kostky vložíme do nádoby. Zasypeme cibulkou, přidáme hořčici, opepříme, osolíme a promícháme. Pod maso vložíme celá vejce a vrch poklademe kousky másla nebo špeku. Podlijeme hrnkem vody.
Vaříme 4/8 hodin. Pak vmícháme jíšku a necháme čtvrthodinku dodělat. Můžeme přidat i další vodu podle potřeby, asi tak další hrnek nebo dva. Šťáva má zůstat řídká, ale musí mít chuť.
Před podáváním si připravíme k masu studenou omáčku.
Okurku rozkrojíme a zrníčka vyškrábneme. Pokrájíme ji na malé kostičky, přidáme kapary, sardelky, okurky, hořčici, citrón, pepř a sůl a všechno vmícháme do smetany. Omáčka se dá udělat i z jemného tučného šlehaného tvarohu. Je do něj jen potřeba dvojnásobné množství surovin.
Podáváme s rýží nebo s hranolky či chlebem.
Možná je i varianta přípravy, kdy přísady na studenou omáčku zavaříme přímo do hotové šťávy.

Žádné komentáře: