5. 12. 2016

Domácí slepované perníčky



400 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1/2 lžičky sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
100 g másla
2 vrchovaté lžíce medu
2 vejce


Suroviny zpracujeme na těsto v uvedeném pořadí, nejlépe v robotu a dáme odležet do lednice přes noc. Ráno necháme chvíli povolit a z placky, kterou vyválíme na tloušťku cca 3 - 4 mm vykrajujeme tvary podle potřeby. Mírně podsypáváme hladkou moukou.
Koleček o průměru 5 cm je 50 - 70 ks a vejdou se na 3 plechy.
Dobře si vyhřejeme troubu a pak pečeme každý plech zvlášť na 180 °C / 8 minut.
Hned, jak vyndáme plech z trouby, potřeme kolečka rozšlehaným vejcem aby byla lesklá.
Perníčky jsou hned po upečení měkké, dají se ozdobit polevou nebo slepovat.

Náplň

200 g sušených meruněk
200 g pevného meruňkového džemu

Meruňky rozsekáme v sekacím robůtku co to jde a za přidání džemu dosekáme na jemno. Náplň je pěkně hustá a nevytéká. V mixéru je postup opačný. Napřed dáme do nádoby džem a pak doplníme meruňkami a mixujeme. Nejzdravější je, umlít meruňky na ručním mlýnku, náplň se pak ale musí dosekat alespoň tyčovým mixérem.

Žádné komentáře: