5. 12. 2016

Linecké koláčky


500 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky vanilky
150 g másla
2 vejce
(z 1/2 citrónu strouhaná kůra)
2-3 lžíce mléka nebo vody

Suroviny zpracujeme v těsto, které necháme alespoň přes noc v chladničce.
Pomoučněným válečkem rozválíme placku na hladkou moukou lehce pomoučněné desce a vykrajujeme tvary. Pokud připravujeme tradiční koláčky s rybízovou marmeládou, do poloviny koleček uděláme (když už jsou na papíře na plechu) malým vykrajovátkem otvor. Síla těsta by měla být optimálně 2 mm nebo méně, podle toho, jak jsou tvary velké a jestli je budeme plnit.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě tak, aby nechytly barvu, mají zůstat světle žluté, v horkovzduchu na 160 °C / 10-11 minut 1 plech (záleží na tloušťce těsta), 13 minut 2 plechy. Po upečení kousky i s papírem opatrně sesuneme z plechu a necháme vychladnout na rovné podložce.

Kdo má rád koláčky více mazané nebo potřebuje aby byly měkké hned druhý den, může vyzkoušet moji speciální nádivku:

250 g kyselého domácího džemu
200 g sušených slazených brusinek apod.

Džem dáme do mixéru a přidáme ovoce podle druhu celé nebo pokrájené. Záleží na síle mixéru. Necháme chvíli propracovat.
Na kolečka rozdělíme všechnu nádivku. Dobře nožem upravíme naplocho a trochu rozmáčkneme přitisknutím horního kolečka.
Naplněné koláčky uložíme přes noc do dobře uzavřené umělohmotné krabice. Ráno jsou měkké.

Žádné komentáře: