19. 12. 2016

Lahůdková sekaná pečeně s hraškou

700 g mletého masa
2 vejce
1/2 hrnku vody
2 vrchovaté lžíce hrašky
1 lžíce směsi koření
1 lžíce solamylu
1 jemně nastrouhaná větší mrkev
kousek pórku (asi tolik co mrkve)
sůl


Maso vybíráme tak, aby obsahovalo asi čtvrtinu sádla. Nejlepší je tedy vzít střední bůček a kousek předního hovězího nebo vepřového plecka, ale může být i jiné, pouze je vždy dobré dodržet poměr tlustého k libovému na čtvrtině. Před mletím maso dobře odblaníme.
Sekaná je výborná i pouze z vepřového masa.
Umleté maso necháme vychladit v lednici a pak je vložíme do mísy robotu. Postupně pomocí háku vmícháme všechny přísady. Můžeme přidat hrst dýňových semínek apod. Těsto mícháme, dokud nezačne být kompaktní a pružné, asi tak čtvrt hodinky.
Vytvarovanou šišku sekané (je poměrně měkká) opatrně obalíme v sezamovém semínku (není nutné). Nejlepší je ji péci na papíře, ještě lépe to jde ve dvou šiškách. Peče se 1 hodinu / 180°C horkovzduchem. Menší šišky budou za 45 minut.
Co se týče koření, dá se libovolně obměňovat. Mrkev a pórek se dá zaměnit za jinou kořenovou zeleninu a zelenou nať, cibuli nebo za mraženou zeleninu na svíčkovou, či jinou. Vše jemně nasekané, pokrájené či strouhané. Ledová přísada masovému těstu nevadí, či spíš prospívá.
Pokud nemáme hrašku, je možné ji nahradit bramborovým těstem v prášku, nebo prostě strouhankou.
Hraška je ale nejlepší. Sekaná je pak bezlepková.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Sekaná vypadá moc dobře. Jindra

am řekl(a)...

Dobrý den Jindro, těší mě, že Vás můžu opět přivítat.
Tahle sekaná je opravdu velmi chutná, chce to tu hrašku a dobře umíchat v robotu. Dobrou chuť