26. 12. 2013

Dort z mléčného piškotu s pařížskou šlehačkou a třešněmi - oblíbený

rozpis do formy 21 cm:

Nejprve si svaříme šlehačku na náplň a necháme přes noc v lednici. Před použitím ušleháme.

400 g šlehačky
150 g čokolády

Korpus:

3 žloutky
150 g cukru

160 g horkého mléka

210 g polohrubé mouky
1/3 prášku do pečiva
3 bílky
špetka soli


1 sklenička třešní amarena (částečně kandované třešně v sirupu, chuti griotky)

1 sáček šlehačky v prášku
150 ml mléka

Našleháme žloutky s cukrem doběla, pomalu za stálého šlehání přilijeme mléko a našleháme do pěny. Zvlášť ušleháme sníh. Na nízké otáčky vešleháme mouku s práškem a ručně vmícháme sníh.
Dno formy vymažeme máslem a vysypeme moukou. Okolek necháme nevymazaný, tak se dort upeče rovný.
Pečeme na 150°C / 35 minut, necháme v uzavřené formě vychladit, pak okolek ořízneme a sejmeme.
Dort pomocí nože a niti rozkrojíme na tři placky. Spodní placku ponecháme ve formě, uzavřeme okolkem a pokapeme amarenovým sirupem.
Navrstvíme polovinu pařížské šlehačky a polovinu třešní a opakujeme postup i s druhou plackou.
Navrch dort pomažeme obyčejnou šlehačkou nebo šlehačkou z prášku. Můžeme ozdobit čokoládovou rýží apod.

Žádné komentáře: