12. 1. 2013

Francouzské řezy s tvarohovým krémem




300 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
90 g cukru
1/2 vanilkového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
80 g másla
2 vejce
(1-2 lžíce vody)



Uhněteme těsto, nejlépe v robotu. Napřed umícháme drobenku ze suchých přísad a másla, potom přidáme vejce, případně vodu - podle konzistence těsta. Těsto rozválíme na pečícím papíru na velikost formy, nejlépe s okraji. Místo něj můžeme použít těsto lístkové.
Potřeme zavařeninou, poklademe ovocem a zalijeme krémem.

náplň - nemusí být:
- zavařenina, 2 lžíce rumu, sáček dortového želé - nevaříme
- měkké ovoce nebo okapaný kompot

krém - nevaříme:

2 kostky tvarohu
1 pudingový prášek
1/2 lžičky soli
200 g cukru
4 vejce
hrnek mléka

Vystačí na formu cca 26 x 40 cm (menší plech) pro nízký koláč. V menším pekáčku nebo dortové formě je koláč asi 4 cm vysoký. Drží velmi dobře i vlažný. Do dortové formy stačí jen 1/2 těsta. Velmi dobrý a méně pracný je i z listového těsta.
Při pečení se náplň dost nafoukne, nejde tedy nalít formu plnou, ale jen asi 1,5 cm pod okraj.
Pečeme horkovzduchem 40 - 50 minut / 160°C.
Listové těsto zpočátku 10 minut na 180°, pak zmírníme na 160°, možno i zmírnit na 130° - 140° a péci déle.



3 komentáře:

Gabriel Raslik řekl(a)...

Nóóó.... Zaujímavé!

pris řekl(a)...

a moc dobré :-)

Kamča Hrbáčová řekl(a)...

ovocné jsou nejlepší