23. 11. 2012

Pečený čaj



ovoce: jablka
cukr: na jeden velký plech 1 kg cukru
příchuť: citróny (aroma), vanilka
skořice, badyán, hřebíček
sušené ovoce: švestky, moruše, brusinky


Ovoce nakrájíme na malé kostičky, cca 1 cm, pokud je ovoce drobné nekrájíme. Může být každé ovoce, které je potřeba spotřebovat, nejlépe v kombinaci sladkého s kyselým. Pokud nemáme kyselý druh, prostě si pak do čaje přidáme citrón.
Ovoce na plech dáme asi do 3/4 výšky okraje, posypeme cukrem, přidáme koření a promícháme. Pečeme 1 - 1,5 hodiny na 160°C, záleží na tom, jestli máme plechy dva nebo jen jeden. Během pečení 2x promícháme, aby se cukr dobře rozpustil.
Jablka se nerozvaří, spíš jsou částečně kandovaná, zůstaly pěkné kostičky.
Pokud chceme čaje s více příchutěmi a barevnější, přidáváme nakrájené sušené ovoce, které postupně promícháme vždy s částí základní směsi a plníme do sklenic. Naplnit je dobré pár mm pod hrdlo.
Zavařujeme v troubě:
Do pekáče naskládáme sklenice, přidáme 3 - 4 cm horké vody a vložíme do trouby na max. 30 minut / 160°C. Jakmile vidíme v čaji perlit bublinky, vypneme a otevřeme troubu. Pekáč či sklenice můžeme, ale nemusíme, vyndat hned ven.

3 komentáře:

iGurman řekl(a)...

Toto vyzerá naozaj zaujímavo!

am řekl(a)...

děkuji za komentář, tady u nás je to poslední dobou hodně rozšířená kratochvíle, peče kdekdo...

jarmila řekl(a)...

Pris, pečený čaj robievam aj ja. Najradšej ho mám v bielom jogurte. A máš u mňa na blogu http://praceruk.blogspot.sk/2012/11/jedenastka.html nomináciu 11. Budem rada, ak sa zapojíš do tejto hry.