28. 10. 2012

Makovec

těsto před pečením
200 g strouhaných vařených brambor (cca 230 g v syrovém stavu)
4 vejce
200 g cukru
200 g mletého máku
100 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1/4 lžičky vanilky
125 g rozpuštěného másla
8 lžic mléka
4 lžíce rumu

(2 hrsti rozinek)
(1 hrst sekaných mandlí)
malá sklenice meruňkové marmelády


Napřed si uvaříme brambory ve slupce.
Vejce s cukrem dobře ušleháme, přidáme jemně strouhané brambory. Směs mouky, máku, prášku a vanilky přidáváme postupně střídavě s máslem, rumem a mlékem. Těsto promícháme s rozinkami a mandlemi a vylijeme do většího pekáčku. Pečeme 30 minut na 160°C. Troubu nepředehříváme.
Po upečení ihned natřeme marmeládou.
Místo brambor je možné přidat vaničku měkkého tučného tvarohu.

3 komentáře:

Gabriel Raslik řekl(a)...

Tak toto som ešte určite nikdy nejedol, dám do záložiek a niekedy pripravím! :-)

jarmila řekl(a)...

Zaujímavý recept. Už som sa stretla so zemiakmi v sladkom recepte, ale ešte som to nikdy nerobila, ani nejedla. Niekedy určite vyskúšam.

pris řekl(a)...

Brambory myslím mají způsobit nejen vláčnost těsta, ale byly náhražkou za mouku v době války. Podle tehdejších receptů se brambory přidávaly skoro do každého pečiva, i do tvarohové náplně na koláč. Mám tu taky jeden takový recept - Žďárský koláč. Ale v makovci chutnají tedy o hodně lépe - nejsou v něm poznat:-)