17. 6. 2012

Placky z chlebového těsta



1 hrnek hladké mouky
1 hrnek hl. celozrnné mouky
1 lžička soli
1 lžička sušeného droždí
1 lžička chlebového koření (od Antonína)

1 hrnek vody

sůl, (slanina), sýr, olej, (koření)

Těsto se dá zadělat jen z obyčejné mouky a bez koření a i tak placky překvapí výbornou chutí. Množství vystačí na 10 ks placek po cca 8 cm, které se akorát vejdou dobře na plech.
Postup: smícháme všechno kromě vody, pak přidáme vodu a několikrát promícháme nejlépe měkkou stěrkou tak, aby těsto zůstalo hrubé ve formě chuchvalce. Nepropracováváme!!!
Stěrku necháme v těstě a mísu přikryjeme utěrkou a postavíme nahoru na linku nebo na lednici. To uděláme ráno.
Večer si připravíme plech pokrytý papírem a těsto stěrkou krájíme a děláme malé hromádky na papír. Do dlaně si nalijeme lžíci oleje a mastnou dlaní hromádky rozplácneme. Pak posolíme, poklademe nejlépe kousky krájené slaniny a posypeme strouhaným sýrem. Můžeme lehce okořenit, např. provensálským kořením. Navrch je dobré placky ještě zakápnout další dávkou oleje a to hlavně pro případ, že slanina či uzenina je hodně libová, je výborný olivový ochucený chilli, a samozřejmě olivový panenský olej nebo podle chuti.
Mezitím si rozehřejeme troubu na 240 °C. Vložíme plech a na 200 °C pečeme 20 minut horkovzduchem nebo 15 minut na 240°C také horkovzduchem.
Zadělat těsto můžeme už večer, pokud placky chceme druhý den k obědu. Těsto má různou konzistenci a vůni podle doby a teploty po kterou kyne. Dá se říci, že neuděláme chybu, pokud je použijeme 12 - 24 hodin po zadělání. Zatím jsem déle kynout nenechala, ale předpokládám,že hlavně v zimě by neměl být problém spotřebovat i těsto staré 2 dny nebo více. Je ale potřeba počítat s tím, že po 2 - 3 dnech se začne těsto měnit v kvásek. Po přidání další trochy mouky však lze s těstem normálně pokračovat, bude ovšem znatelný rozdíl v chuti, ale nejspíš jen k lepšímu.


Žádné komentáře: