30. 5. 2012

Jednoduchý chléb s kváskem a celozrnnou moukou

200 g vody
200 g celozrnné pšeničné mouky
200 g žitného kvásku
200 g hladké mouky
1 lžička soli
1 lžička kmínu
1/2 lžičky suchého droždí

program: normální, klasik nebo 1, tj. 3 až 4 hodiny

Suroviny vkládáme v určeném pořadí, sůl do rohu tak, aby nepřišla do kontaktu s droždím; droždí na mouku.
Pokud se těsto míchá přibližně půl hodiny, což je standard, asi po 10 minutách je zkontrolujeme. Kvásek může být různě tekutý a někdy je třeba přidat trochu hladké mouky, ne více, než pár lžic. Faktorů ovlivňujících konzistenci těsta je mnoho a i při přípravě tak jednoduché jako "jednoduchý chleba" je alespoň jednorázové kontroly třeba. Odkládat start není vhodné.
Těsto by asi po 20 minutách míchání nemělo být rozteklé ani tuhé. Mělo by tvořit měkkou plastickou šišku, která drží na míchacím háku a částečně spočívá i na dně nádoby.
Oblíbená semínka je možné přidat podle signálu, ale osobně si myslím, že je lepší je sníst syrová, třeba ve formě pomazánky na krajíci tohoto chleba. Recept je zde.

Žádné komentáře: