10. 7. 2012

Lasagne (6 porcí)


3 vrstvy lasagní (9-12 ks) v suchém stavu
500 g husté rajčatové šťávy (v krabičce)
300 g sýra gouda, čedar

ragú alla bolegnese:
1 lžíce olivového oleje
500 g mletého hovězího masa
1 cibule
3 stroužky česneku
150 g kořenové zeleniny
sůl
2 lžíce rajčatového protlaku nebo rajčata
sklenka červeného vína

bešamel:
40 g másla
40 g hladké mouky
400 ml mléka
1/4 muškátového oříšku
sůl

Připravíme si ragú. Osmahneme zeleninu a maso na oleji, zalijeme vínem, vyvaříme alkohol a dusíme s protlakem (rajčaty) do změknutí, alespoň hodinku. Ponecháme v něm jen minimum šťávy. Zatím si připravíme bešamel a nastrouháme sýr. Ragú je lepší si připravit den předem.

Do pekáčku nalijeme 1/3 rajské šťávy z krabičky jako základ, zbytek vmícháme do ragú a začneme skládat vrstvy:
- 1/3 suchých neuvařených plátů lasagní těsně vedle sebe
- 1/3 ragú
- 1/3 bešamelu
- 1/4 sýra
Druhá vrstva je stejná a třetí vrstva se liší pouze větší dávkou sýra, navrch ho zbude celá polovina. Vše trošku stlačíme.
Pekáč přiklopíme a necháme zapékat 20 minut / horkovzduch / 170°C. Pak poklici sundáme a zapečeme ještě dalších 20 minut. Na závěr můžeme nechat 4 minuty pod grilem (240°C).
Před krájením necháme lasagne trochu zchladnout a zpevnit. I na chuť jsou lepší spíš vlažné.
Těstoviny se nepředvařují!
Nepřidáváme žádné další tekutiny!

Žádné komentáře: