23. 1. 2012

Zelný salát ( coleslaw )



zelí, cibule, mrkev
citrónová šťáva
bílý vinný ocet
sůl
pepř
majonéza
špetka cukru
sladká nebo kysaná smetana


Zelí a cibuli na jemno nakrouháme a v míse spaříme vařící vodou. Zelenina musí být ve vodě zcela ponořená. Zamícháme ji, necháme minutku stát a vodu slijeme. Necháme prochladnout.
K zelí s cibulí přidáme jemně nastrouhanou mrkev a ostatní přísady. Salát není většinou potřeba sladit, je přirozeně sladký, protože spařením zelenina zesládne a zelí rovněž ztratí nepříjemně štiplavou chuť, která je u zimního zelí pravidlem. Nespařuje se pouze zelí rané.


4 komentáře:

Martina řekl(a)...

To se mi líbí. Sice zelí moc nemusím, ale pokusím se vyzkoušet. Díky za tip.

pris řekl(a)...

Je moc dobrý a vůbec ne palčivý. Ať Vám chutná...

andurejka řekl(a)...

zelí je kapusta, však? tú milujem, a teda budem milovať aj tento šalát :)))

pris řekl(a)...

díky za komentář, jsem ráda, že mě sledujete, pěkný den!