8. 5. 2011

Perník a vánoční perník



na pekáček nebo střední bábovku:

200 g cukru
2 vejce
citrónová kůra
150 g sirobu (dávám med a ovocný sirup napůl)
100 g rozpuštěného másla


500 g mouky hladké a polohrubé
3/4 prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření: badyán, nové koření, skořice, citrónová kůra, kardamom, hřebíček, anýz (důležitý je hlavně badyán, pokud tolik druhů koření nemáme, stačí prášek do perníku a lžička mletého badyánu)

330 ml vlažného mléka

Napěníme cukr s vejci a kůrou a přidáme med a sirup. Potom pomalu vešleháme teplé máslo. Postupně pak přidáváme směs mouky s práškem, kakaem a kořením střídavě s mlékem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut na horkovzduch při 160°C, pokud je těsto vyšší, například v bábovkové formě.
Pokud těsto upečeme na menším plechu, stačí péci 30 minut. Když vychladne, překrojíme ho na půl, jednu půlku pomažeme marmeládou a slepíme. Navrch se hodí čokoládová poleva - dole.


VÁNOČNÍ PERNÍK


200 g cukru
2 - 3 vejce
100 g másla
100 g medu 
250 g mouky
100 g mletých mandlí nebo ořechů
100 g nasekaných lískových oříšků
100 g kandované pomerančové kůry
3/4 prášku do pečiva
2 lžíce směsi koření: badyán, nové koření, skořice, citrónová kůra, kardamom, hřebíček, anýz

350 ml mléka

Peče se na plechu, neprokrojuje se, protože by se potrhal kvůli větším kouskům v těstě.
čokoládová poleva: 100 g nejlepší hořké čokolády a 100 g másla rozehřejeme ve vodní lázni a přidáme 2 lžíce vody.

2 komentáře:

andurejka řekl(a)...

mňam, mňam a ešte raz mňam :) vyzerá úžasne, ďakujem za inšpiráciu, možno hneď zajtra skúšam :))

am řekl(a)...

ať se Vám povede!