29. 1. 2011

Obrácený jablečný koláč à la Tarte Tatin


do dortové formy 21 cm:

4 kyselejší (zelená) jablka
8 lžic cukru
1 lžíce másla

2 vejce
4 lžíce cukru
4 lžíce mouky


Jablka oloupeme a vykrájíme. Čtvrtky jablek skládáme natěsno do formy vyložené papírem, mezery vyplníme menšími kousky. Pokud máme dost jablek, můžeme čtvrtky skládat i na bok, vejde se jich tak víc. Jablka nesmí být pokrájená nadrobno.
Cukr s troškou vody upražíme v rendlíku na zlatý karamel, přihodíme máslo a dobře promícháme. Karamelovou omáčku ihned nalijeme na jablka.
Z vajec cukru a mouky pak připravíme piškotové těsto, které rozetřeme navrch. Pečeme 30 minut na mírno (plyn).
Ihned po vytažení z trouby koláč překlopíme na talíř a papír stáhneme.

Žádné komentáře: