27. 2. 2011

Rajská omáčka




na vývar:

800 g hovězího (loupaná plec)
sůl
1/2 lžíce celého pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
2 hřebíčky


Maso uvaříme v 1/2 l vody se solí a kořením, můžeme i den předem. V pomalém hrnci vaříme 4/8 hodin. Vývar necháme zchladnout a když tuk ztuhne, můžeme jej sebrat. Koření vyhodíme. Maso zabalíme do alobalu a dáme do lednice. Po vychladnutí trochu zatuhne a lépe se pak krájí. (tato technologická přestávka není nutná)

na omáčku:
1 lžíce oleje
1 lžíce másla
1 cibule
1-2 lžíce mouky (s malým kopečkem)
150 ml červeného vína
vývar
špetka bazalky
špetka tymiánu
1/2 lžičky skořice
kousek žluté kůry citrónu
150 g dobrého rajčatového protlaku
3 - 4 lžíce cukru nebo podle chuti

Do kastrolu nalijeme olej a máslo a osmažíme nakrájenou cibulku do sklovita. Vsypeme mouku a necháme jen zpěnit. Pak odstavíme a zalijeme vínem a vývarem. Hrnec dáme na oheň a metlou prošleháme, přidáme koření a citrónovou kůru.
Omáčku prováříme asi 15 minut, pak včetně citrónu rozšleháme tyčovým mixérem, případně naředíme, dosolíme a přidáme protlak. Osladíme a stáhneme z ohně. Nakrájené maso můžeme buď vložit do omáčky nebo ohřát zvlášť.
Podáváme s kynutým knedlíkem nebo těstovinami.

Pokud je třeba omáčky více, můžeme přidat krabičku drcených rajčat a 2-3 lžíce hotové tmavé jíšky.
Ke koření RAJSKÁ od Antonína (cibule, pepř černý, bazalka, bobkový list, hřebíček, nové koření, tymián, kořenová zelenina, cukr, sůl (10 %)) je potřeba přidat jen skořici .

Žádné komentáře: