16. 1. 2011

Boršč


500 g hovězího masa
pepř, nové koření, bobkový list
350 g kořenové zeleniny
350 g zelí (dávám kysané)
350 g červené řepy (i zavařené)
1 lžíce sádla
1 cibule 
100 g rajčatového protlaku
sůl

(kosti na polévku, 1 brambora, vepřové či uzené maso, kousek klobásy, červené fazole - i z konzervy, 1 lžíce octa nebo šťáva z kysaného zelí nebo naložené řepy, kopr)

Maso (a kosti) uvaříme napřed spolu s kořením, které po uvaření vyjmeme. Vaříme minimálně dvě hodiny.
Kořenovou zeleninu a cibuli pokrájíme či nastrouháme a osmažíme na sádle v hrnci na polévku. Syrovou řepu pokrájíme a přidáme do hrnce spolu s vývarem. Necháme pomalu probublávat.
Zelí, pokud máme kysané, uvaříme zvlášť, jinak je nakrouháme a uvaříme se zeleninou.
Uvařené maso rozkrájíme a přidáme do hrnce. Pokud máme řepu zavařenou přidáme až teď. Podle situace dochutíme nálevem ze zelí (řepy), octem a protlakem. Dosolíme.
Polévka musí být hustá zeleninou tak, že v ní stojí lžíce, nikdy se nezahušťuje moukou. Podáváme ji s kysanou smetanou.
Některý z použitých produktů by měl být kvašený. Na výběr je asi jenom řepa, zelí nebo kořenová zelenina. Když není, alespoň přidáme kvašený lák. Ocet tu správnou chuť kvašené zeleniny nedokáže úplně nahradit.
Nejautentičtější je použití čerstvého hlávkového (i červeného) zelí i řepy. Ta se tradičně nechávala několik dní nakvasit. Červená barva je totiž na boršči to nejdůležitější. A právě kyselé prostředí uchová barvu řepy nejlépe.
Není úplně špatně použít v případě nedostatku čerstvé řepy řepu zavařenou. Je však žádoucí odstranit z nálevu koření, hlavně fenykl nebo hřebíček, ty do boršče opravdu nepatří a mohly by narušit výsledný dojem.
Kysané zelí je poněkud diskutabilní přísada, ale jelikož na kvašení řepy nejsem příliš způsobilá, řeším celou věc právě takto.
Ovšem s bramborami nesouhlasím :-), takže pomalu, nevaříme bramboračku. Někdo dává houby, někdo česnek. Můj názor je, že pokud chceme, aby všechna jídla chutnala stejně, dejme do nich to samé. Jestliže nechceme, aby to chutnalo jako bramboračka se zelňačkou, zadržme expandující kreativitu pouze v mezích výše uvedených surovin.
Ačkoli uvádím polopatický postup, není boršč ve skutečnosti žádná věda, ale prostě eintopf. Ať to tam tedy naházíte jakkoli, bude to nakonec vždycky dobrota.
A to nejdůležitější? Nejdůležitější je uvařit polévky dostatečné množství, protože je jasné, že dnes neodoláme, ale zítra bude ještě lepší. Nebo pozítří.

Žádné komentáře: