9. 1. 2011

Kynutá bábovka


300 g mléka
120 g cukru
2 vanilkové cukry
1/2 lžičky soli
60 g másla
2 žloutky
2 lžíce jemně pokrájené kandované pomerančové a citrónové kůry
2 lžičky mandlové esence
2 lžíce pomerančového likéru
450 g hladké mouky
1,5 lžičky droždí

120 g hrozinek a kandovaného ovoce (jen sladké druhy)

Vypracujeme těsto a necháme vykynout až zdvojnásobí objem (nejlépe v pekárničce). Pak je přemístíme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a necháme lehce dokynout zatímco se rozehřívá trouba.
Pečeme na mírno 25 - 35 minut v dobře vyhřáté troubě.
Bábovku propícháme ostrou špejlí a necháme částečně zchladnout ve formě. Pak ji vyklopíme na mřížku. Připravíme si řídkou kašičku z kousku rozpuštěného másla, rumu, likéru a cukru, kterou teplou bábovku důkladně potřeme a ihned ji pocukrujeme.

Žádné komentáře: