19. 12. 2010

Kuře na divoko


1 kuře
1 lžička celého pepře
5 kuliček nového koření
mletý pepř a nové koření
sůl
kousek másla a olej
8 sušených švestek
2 lžičky jahodové marmelády
200 ml suchého bílého vína


Kuře stáhneme a oddělíme porce. Tuk odřežeme a vyhodíme. Skelet s kůží a křídla dáme spolu s kořením a solí vařit do menšího množství vody tak, aby po uvaření zbyl asi hrnek vývaru, případně zredukujeme. Vaříme 2 hodiny.
Porce masa osmažíme na másle s olejem a naskládáme do pečící nádoby. Proložíme je švestkami, osolíme a okořeníme pepřem a novým kořením. Podlijeme vývarem a svařeným vínem. Pečeme přklopené 1,5 hodiny na mírno.
Hotové maso dáme stranou a švestky rozmačkáme. Dochutíme marmeládou, solí a případně ještě zředíme svařeným vínem nebo několika kapkami octa. Chuť by měla být lehce navinulá se švestkovo masovým základem, nikoliv výrazně sladkokyselá. Podáváme s bramborovými nebo karlovarskými knedlíky.
Recept je inspirován králíčkem dr. Macka, který jej prezentuje jako starý německý recept.

Žádné komentáře: