14. 6. 2015

Řízky v troubě


700 g krkovice, vepřového karé, kuřecí prsa
sůl
pepř
1 vejce
trochu mléka
3 rohlíky
olej
máslo


Nejlepší řízky jsou z krkovice. Nakrájíme plátky 1,5 cm silné, nenaklepáváme, osolíme a opepříme. Já většinou skutečně pouze solím a pepřím, protože dělávám z krkovice.
Kuře je ale bez marinování bez chuti a suché, proto je lepší je naložit. I řízek z karé je lepší marinovaný.
Pečení: řízky obalíme v trojobalu s čerstvou strouhankou (rohlíky rozsekáme v robotu). Jako čtvrtý krok po trojobalu protáhneme řízky miskou s trochou oleje. Rozložíme je na plech s pečícím papírem.
Pokud neprotahujeme olejem, každý řízek buď obložíme tenkými lupínky másla nebo pokapeme olejem či sádlem.

Pečeme v troubě, na horkovzduch 30 minut na 180°C, pak otočíme a dopečeme ještě 20 minut. Spotřeba tuku je minimální, řízky jsou měkké a tuk nepřepálený.

marináda na kuře (den předem):

2 velké lžíce smetanového jogurtu
3 stroužky česneku

Každý řízek pomažeme marinádou a všechny složíme na sebe do plastové krabičky a zavřené uložíme do lednice (až na 3 dny).

Žádné komentáře: