15. 6. 2015

Ovocný koláč z jogurtového těsta (i v MW)


do skleněné koláčové formy potřebujeme na těsto:
1 vejce
1 malý kelímek bílého jogurtu nebo kysané smetany (120 - 150 g)
1,5 kelímku polohrubé mouky
0,5 kelímku krupicového cukru
1 lžička prášku do pečiva

na oblohu:
čerstvé nebo kompotované i mražené ovoce (cca 200 g)

drobenka do MW: 2 hrsti piškotů, 30 g másla, (1 lžíce práškového cukru)
nebo
drobenka do trouby: 3 lžíce mouky, 2 lžíce cukru, 30 g másla

na posypání:
1 lžíce práškového cukru

Příprava v MW:
Formu vyložíme pečícím papírem přibližně o 1 cm větším, než je dno formy. Pokud budeme koláč dělat z kompotovaného ovoce, necháme je dobře okapat.
Do mísy vyklepneme jogurt a přidáme vejce. Vypláchneme kelímek a odměříme s ním mouku a cukr. Do mouky přimícháme prášek. Nic víc do těsta nepatří!
Vše zamícháme a lžící rozprostřeme do připravené formy. Na těsto rozložíme ovoce a posypeme je hrubou piškotovou drobenkou z rozpuštěného másla a rozlámaných piškotů, do které můžeme podle potřeby přidat lžíci cukru, když je ovoce moc kyselé.
Vlníme 8 minut a 2 minuty necháme odstát. Pokud použijeme zmrzlé ovoce, přidáme 3 až 4 minuty. Pak koláč přes sítko pocukrujeme práškovým cukrem a necháme vystydnout.
Koláč jde dobře krájet a nedrobí se. Chutná podobně jako by byl z kynutého těsta. Je velmi chutný přesto, že v těstě není žádný tuk.
V klasické troubě pečeme koláč obvyklým způsobem na 160°C / 30 minut, podle výšky těsta a množství ovoce. Drobenka se připravuje z mouky, nikoliv z piškotů.

ROZPIS NA MENŠÍ PLECH PŘI PEČENÍ V TROUBĚ:
3 vejce 
1 velký kelímek bílého jogurtu nebo kysané smetany (400 g)
1,5 kelímku polohrubé mouky
0,5 kelímku krupicového cukru
1 prášek do pečiva

na oblohu a drobenku: 
450 g husté nebo tuhé zavařeniny

50 g  másla 
50 g mouky
50 g cukru

Těsto je husté, takže je opatrně rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Nahoru opatrně rozložíme kousky oblohy a zasypeme drobenkou. Nemusíme rozehřívat troubu a pečeme na 160°C/ 40 minut.



Žádné komentáře: