27. 6. 2010

Minirolky dle Thomase Cloueta



jakýkoli měkký toustový chléb
pomazánky1: tavený sýr, dudácká...
náplně: zelenina, salám, sýr...
pomazánky2: bílý jogurt, majonéza
posypky: parmezán, oříšky...


Na výrobu rolek potřebujeme hlavně jemný rozstřikovač vody. Dále: váleček na těsto, ostrý nůž, pečící papír a hlavně dostatek trpělivosti.
Začneme okrojením kůrek chleba. Krajíce rozložíme na tác a přiměřeně zvlhčíme rozstřikovačem z obou stran. Necháme odstát a zatím si přichystáme náplně, pomazánky1 i 2 a posypky. Za náplň se hodí cokoli z čeho se dá vykrojit 10 cm hanolek cca 5x5 mm, za pomazánku1 cokoli, co se dá dobře roztírat (doředíme smetanou) a za posypku cokoli, co se dá jemně nadrtit nebo nasekat. Na pomazánku2 můžeme použít jak jogurt (nejlepší), tak i majonézu nebo pomazánku1.
Přistoupíme k přípravě placiček: Vezmeme jeden krajíc, vložíme jej mezi dva kousky pečícího papíru a důkladně rozválíme, takže se úplně splácne. Pokud to dost nejde, je třeba přikropit! Každou placičku ihned potřeme po celé ploše pomazánkou1 a odložíme opět na tác. Každou pak postupně naplníme hranolkem náplně, stočíme jako palačinku a skládáme zpět na tác, kde je pro jistotu zas pokropíme.
Nakonec bereme stočené rolky, na prkénku je oválíme v jogurtu a v misce olepíme posypkami. Hotové můžeme nechat jak jsou nebo rozkrojit.
Nejlepší je připravit je den předem, nic jim to neubere na kráse a přidá na chuti.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Hezký den ... hledám inspiraci na slané pohoštění na svatbu, ale hlavně to, co se dá připravit minimálně den předem ... Píšete, že jim den odležení jen pomůže, máte to prosím vyzkoušené, nerozmáčí se ?
Děkuji předem za odpověď .
vamaru@email.cz

Maru V.