26. 6. 2010

Vařený vaječný krém



6 vajec
200 g krupicového cukru
250 g másla
1 lžíce moučkového cukru


různé příchuti: 1/4 lžičky vanilky, 2 lžičky instantní kávy (do vajec), 100 g čokolády (do másla)


Vejce s cukrem a příchutí lehce rozšleháme el. šlehačem v kovové míse (kotlíku) a postavíme do kastrolu se 3 cm horké vody nebo do páry. Dále šleháme přibližně 15 minut až je směs horká a hustá. Směs nejprve nabude a potom postupně zase klesá. Nakonec má být hladká a hustá (ne napěněná). Pokud má mísa v kastrolu vůli, pěkně se v důsledku šlehání točí, čímž se obsah ideálně zpracovává.
Směs necháme vystydnout a jakmile dosáhne pokojové teploty, zašleháme ji po částech do másla vyšlehaného se lžící moučkového cukru.
Použití: výborný do cukroví, nezatuchne, neroztéká se a dlouho vydrží. Na řezy a do dortů, zkrátka všude tam, kam patří krém. Vystačí na jedny třívrstvé řezy složené z 1 korpusu přes celý plech. Stačí i půlka, pokud doplníme marmeládou a šlehačkou či podobně.

Žádné komentáře: