20. 2. 2010

Tvarohový nákyp

na formu:
máslo, strouhanka z 1/2 rohlíku, 1 lžička cukru
na těsto:
80 g rozehřátého másla
2,5 vaničky šlehaného tvarohu (po 250 g)
nebo:
1 kelímek šlehačky (230 g)
2 kostky měkkého tvarohu (po 250 g)
dále:
230 g krupicového cukru
40 g hladké mouky
2 vejce
1/2 lžičky vanilky
navrch:
hrst hrozinek
muškátový oříšek

Dortovou formu o průměru 21 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou smíchanou s cukrem. Zbytek směsi necháme rovnoměrně ležet na dně. Ingredience postupně smícháme pomocí šlehače a urovnáme do formy. Rozinky rozložíme na povrch a mírně vtlačíme do těsta. Nakonec vršek postrouháme trochou oříšku.
Pečeme namírno (plyn) asi 50 minut. Že je hotovo poznáme tak, že okraj těsta rovnoměrně vystoupí nahoru. Vnitřek se přitom pořád třese jako pudink. Vypneme troubu a nákyp necháme ještě 1/4 hodiny chladnout v pootevřené troubě, pak jej vyjmeme a necháme vychladnout úplně. Nejchutnější je při pokojové teplotě.

1 komentář:

Gabriel řekl(a)...

Recept sa mi veľmi páčil, rád som ho odporučil tu. Pokiaľ by ste mali nejaké výhrady, kontaktujte ma. iGurman