13. 2. 2010

Pomalu pečená kachna nebo jiné maso


Pomalé pečení je velmi dobrá alternativa k pomalému dušení v "pomalém hrnci", nepotřebujeme k němu ale žádné zvláštní zařízení, stačí pouze obyčejná trouba, i plynová. V plynové troubě pečeme na nejnižší stupeň (sporo), tedy na doraz nejméně, co to jde, v elektrické na 130 - 140 °C (záleží na přesnosti trouby).
Kachnu nasolíme a nakmínujeme a vložíme do suchého pekáče. Nepodléváme, přiklopíme druhým pekáčem a vložíme do trouby na 4,5 hodiny. Nekontrolujeme a neotvíráme dvířka trouby. Necháme péci a trouby si celou dobu nevšímáme. Po uvedené době pekáč vyjmeme, sádlo slijeme, případně podlijeme půl hrnkem vody a necháme 15 minut rozpéct šťávu a v případě, že se kačka jeví světlá, uděláme barvičku grilem za pár minut.
Stejně postupujeme s jakýmkoli jiným masem, je však třeba je na rozdíl od kachny přiměřeně podlít (cca 1,5 hrnku vody na kilo masa).
Nádobu je dobré zvolit přibližně ve velikosti kusu pečeného masa. Lze péci i ve varném skle. Maso se určitě nepřipálí a již po sejmutí vrchní nádoby je vhodné k podávání, protože je již i opečené, není ovařené, bledé nebo naopak vysušené. Je krásně měkké, zlatavé, chutné a o mnoho lépe stravitelné, než maso "obyčejně" pečené při vysoké teplotě.
Pokud chceme zapékat povrch masa s dalšími ingrediencemi, je lepší přidat je až na finální zapečení.
Pečení uzeného: pod maso přidat 2 hrnky vody.
Krkovice: 1 pivo, 3 cibule, 2 lžíce kečupu, sůl.
Kotlety: 1/4 l černého piva, 1 sklenice Kunovjanky (ostrá čalamáda) i s nálevem, 3 cibule

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Už jsem to zkoušel s kuřetem a uplně labůžo. Tuto neděli to vyzkouším s kachnou. Dám pak vědět.

am řekl(a)...

Díky za vyzkoušení, tenhle způsob pečení masu opravdu svědčí.

Anonymní řekl(a)...

Dělala jsem takhle kachnu - několik hodin strachu, ale byla tak neuvěřitelně skvělá, že se vplížila do oblíbených domácích pokrmů. Jak dlouho se takto dělá husa? Stačilo by 6 hodin?

am řekl(a)...

už jsem ji dělala, ale dost dávno, takže si dobu pečení přesně nepamatuji. Myslím, že záleží na velikosti, bych to odhadla možná na těch 6 hodin také, ale nevím, jestli husa pustí také tolik šťávy? Prakticky ji nekupujeme, protože kachna je zkrátka lepší...