13. 7. 2012

Červená: Rajská polévka 2x jinak a pro začátek: naše domácí klasika


1 větší cibule
2 lžíce oleje
150 g kvalitního rajčatového protlaku
sůl
cukr
pepř

zavářka- strouhání:

1 vejce
100 g hrubé mouky


Cibuli nakrájíme a necháme zesklovatět na oleji. Zalijeme litrem vody, rozmixujeme a osolíme tak, aby byla dostatečně slaná. Pak vmícháme protlak a dochutíme cukrem (není nutný, záleží na chuti a hodně i na kvalitě protlaku).
Jakmile se polévka vaří, ihned zavaříme polovinu zavářky. Vaříme 3 minuty. Na závěr opepříme.

Strouhání připravíme smícháním mouky a vejce. Těsto je tuhé, můžeme strouhat rovnou do polévky nebo na utěrku. Polovina zavářky úplně stačí, takže zbytek necháme proschnout a uschováme v zavařovačce.
Můžeme připravit i nočky: v hrnku smícháme vejce a mouku (jen cca 75 g) tak, aby těstíčko nabrané na lžičku drželo tvar a neroztékalo se. Necháme je odstát než se začne polévka vařit. Lžičku pak namočíme do polévky, nabereme těsta přibližně na půl lžičky a vhodíme do polévky. Lžičku opět namočíme do polévky a pokračujeme do vypotřebování těsta. Necháme vařit 5 minut a chvilku dojít vypnuté pod pokličkou.
Místo zavářky můžeme do polévky vložit drobné růžičky květáku za syrova osmažené na lžíci oleje do mírného zezlátnutí. V polévce je pak mírně povaříme.
Polévka je dobrá i z rajčatového džusu nebo sekaných rajčat. Džusu i rajčat je samozřejmě nutné dát více.


Studená rajčatová polévka z pečených rajčat

mísa rajčat
olej
sůl
pepř
špetka provensálského koření: saturejka, rozmarýn, tymián, oregano, levandule

Rajčata pokrájíme na větší kousky, štědře zalijeme dobrým olejem, posolíme, okořeníme sušeným kořením (čerstvé přidáme až na konci pečení) a pečeme při 180°C dokud se rajčata úplně nerozpečou, občas promícháme. Nejlepší je přidat je do trouby k další pokrmům, které se zrovna pečou, protože upečení rajčat trvá poměrně dost dlouho, určitě přes hodinu, někdy i dvě.
Necháme je vystydnout a pak rozmixujeme.
Podáváme se suchými topinkami.

Žádné komentáře: