23. 1. 2010

Těsto na: štrůdl s jíškou

těsto:
8 lžic mléka (88 g)
špetka soli
1 vejce
50 g másla
250 g hladké mouky
jíška:
60 g hladké mouky
80 g másla
náplň:
1 kg jablek
3 lžíce cukru
3 hrsti nalámaných piškotů
3 hrsti rozinek
skořice

Těsto zaděláme v pekárně na program TĚSTO. Jakmile je dohněteno, vyndáme je, pomastíme a vložíme v mikroténovém sáčku do lednice.
Zatím připravíme světlou jíšku a jablka (oloupeme a nastrouháme nahrubo).
Těsto rozválíme na co největší plát (nemusí se podsypávat), který potřeme po celé ploše připravenou vlahou jíškou. Svineme jej od kratšího konce do válečku, rozkrájíme na tolik kousků, kolik budeme tvořit štrůdlů (např. tři) a ty pak jednotlivě rozválíme a plníme. Tři vyjdou akorát na jeden plech. Můžeme potřít vejcem s mlékem, pečeme na mírno do zezlátnutí a pocukrujeme. Těsto lístkuje.

Žádné komentáře: