17. 1. 2010

Seitan


potřebujeme: 1 kg hladké mouky a 500 ml studené vody

Seitan je náhražka masa na bázi pšeničného lepku. Je velmi výživný a přitom naprosto minimálně kalorický. Jeho domácí příprava sestává z několika fází: hnětení těsta, promývání, vaření, ochucení a vlastní přípravy pokrmu.
Hnětení těsta je docela dřina a tak je dobré přijmout pomoc elektrického proudu. Dobře vyhovuje domácí pekárna. Do nádoby nalijeme vodu, nasypeme mouku a zapneme program těsto. Pokud pracujeme rukama, je třeba těsto skutečně dobře propracovat a neškodí párkrát s ním pěkně třísknout. Vložená mechanická energie slouží v těstě k uvolňování lepku.
Jakmile je těsto zadělané a hnětače se zastaví, můžeme těsto vyndat. Upravíme je do koule a necháme odpočinout. K tomu jej asi na půl hodiny vložíme do mísy s příjemně teplou vodou.
Mísu pak přemístíme do dřezu a pokud z kohoutku teče pitná voda, pustíme si vlažnou nebo studenou vodu tenkým pramínkem do mísy a dáme se do promývání těsta.
Pokud vodu bereme odjinud, vyměňujeme ji po dávkách vždy, když je už hodně bílá. Chceme-li si uchovat škrob rozptýlený ve vodě, sléváme škrobovou vodu do velké nádoby (kbelíku). Po důkladném ustátí lze vodu shora odčerpat nebo opatrně sebrat. Dostaneme misku máčeného škrobu, který se hodí všude tam, kde škrob obvykle používáme (pudingy, omáčky, náplně atd.), můžeme i rozdávat.
Čím více hněteme, tím více škrobu se z těsta uvolňuje. Po malé chvíli se začnou na povrchu těsta tvořit malé uzlíky lepku. Postupně dostáváme hladkou, šedou, pružnou a jakoby potrhanou hmotu, seitan. Ještě několikrát jej pořádně vymácháme tak, aby voda zůstala čirá, sbalíme do koule a vhodíme do vařící osolené vody. Chvíli kouli sledujeme a odmícháváme ode dna, pak necháme vařit 40 minut, přendáme do mísy se studenou vodou k vychlazení a nakonec trochu vymačkáme a necháme vykapat v čisté utěrce.
Hotový polotovar se již dá jíst, ale více chutná po dalších úpravách. Dá se dobře krájet i na slabé plátky nebo kostky. Přirozenější tvary dostaneme, pokud ve vodě rovnou vaříme natrhané kousky. Kousky seitanu jsou pak zaoblené a vypadají více jako kousky masa.
Seitan vydrží v lednici několik dní. Skladujeme jej v uzavřené nádobě, může být i naložený v marinádě jako normální maso. Dá se dobře osmažit jako přírodní řízek, může se i obalovat, používat jako maso do omáček, do polévek, do salátů, zkrátka všude. Vodu po vaření seitanu nevyléváme, je plná minerálních látek a dobře se hodí na polévku.
Z jedné dávky získáme přibližně 1/3 vložené hmotnosti surovin, v tomto případě tedy necelých 500 g seitanu, který dobře vystačí na 4 porce. Můžeme jej rovněž zavařit nebo zmrazit.

Žádné komentáře: