11. 1. 2010

Tiramisu – původní receptura




2 vejce
2 žloutky
100 g krupicového cukru
125 ml bílého portského, sherry nebo marsaly
250 g kelímek mascarpone
200 g balení dlouhých piškotů
125 ml silné černé hořké kávy
1 lžíce kakaa (bez cukru!)
 




Začneme tím, že kelímek s mascarpone vyndáme z lednice. Nejlépe pár hodin předem, tak aby mělo pokojovou teplotu. Použijeme hranatou mísu s vyšším okrajem, já používám na toto množství surovin zapékací mísu na lasagne 19 x 26 x 5 cm.
Připravíme si vaječný krém (zabaglione). Vůbec to není obtížné a je prakticky nemožné, aby se to nepovedlo. Vejce, žloutky a cukr ušleháme elektrickým šlehačem v kovové míse do pěny. Pak do směsi metličkou vmícháme víno a mísu postavíme do parní nebo vodní lázně. Metličkou lehce prošleháváme, dokud směs není horká a nezhoustne. Pak ji necháme vychladnout. Za tím účelem ji můžeme pro změnu postavit do kastrolu se studenou vodou. Občas promícháme.
Mascarpone rozmícháme v druhé míse lžící dohladka. Postupně do něj opatrně přimícháme krém vychladlý rovněž na pokojovou teplotu. Mascarpone ani výslednou směs nešleháme, mohly by se srazit.
Pokračujeme piškoty: polovinu jich rozložíme do formy těsně vedle sebe. Pomocí lžíce je poléváme polovinou kávy, přičemž počítáme přibližně 1 - 1,5 lžíce na jeden piškot. Piškoty pokryjeme polovinou krému a pak vrstvy zopakujeme. Horní vrstvu krému pěkně upravíme a posypeme pomocí sítka kakaem. Mísu přetáhneme fólií a dáme přes noc chladit do lednice.

- kávu lze připravit i z kvalitní instantní; na dané množství počítáme 2 – 3 lžičky prášku
- mascarpone se může přidat více, i dvojnásobné množství a případně přisladit
- kdo v moučnících nemá rád vinnou nebo alkoholovou chuť, může místo marsaly přidat pomerančovou šťávu, je to s ní také velmi dobré

Žádné komentáře: