11. 1. 2010

Tiramisu – původní receptura




2 vejce
2 žloutky
100 g krupicového cukru
125 ml bílého portského, sherry nebo marsaly
250 g kelímek mascarpone
200 g balení dlouhých piškotů
125 ml silné černé hořké kávy
1 lžíce kakaa (bez cukru!)
 




Začneme tím, že kelímek s mascarpone vyndáme z lednice. 
Na tiramisu použijeme hranatou mísu s vyšším okrajem, já používám na toto množství surovin zapékací mísu na lasagne 19 x 26 x 5 cm.
Připravíme si vaječný krém (zabaglione). Vůbec to není obtížné a je prakticky nemožné, aby se to nepovedlo. Vejce, žloutky a cukr ušleháme elektrickým šlehačem v kovové míse do pěny. Pak do směsi metličkou vmícháme víno a mísu postavíme do parní nebo vodní lázně. Metličkou lehce prošleháváme, dokud směs není horká a nezhoustne. Pak ji necháme vychladnout. Za tím účelem ji můžeme pro změnu postavit do kastrolu se studenou vodou. Občas promícháme.
Mascarpone rozmícháme v druhé míse lžící dohladka. Postupně do něj opatrně přimícháme krém vychladlý rovněž na pokojovou teplotu. Mascarpone ani výslednou směs nešleháme, jen pomalu mícháme, mohlo by se to jinak srazit. Teploty obou krémů prostě netrefíme úplně stejné, ale během pomalého míchání se vyrovnají.
Pokračujeme piškoty: polovinu jich rozložíme do formy těsně vedle sebe. Pomocí lžíce je poléváme polovinou kávy, přičemž počítáme přibližně 1 - 1,5 lžíce na jeden piškot. Piškoty pokryjeme polovinou krému a pak vrstvy zopakujeme. Horní vrstvu krému pěkně upravíme a posypeme pomocí sítka kakaem. Mísu přetáhneme fólií a dáme přes noc chladit do lednice.

- kávu lze připravit i z kvalitní instantní; na dané množství počítáme 2 – 3 lžičky prášku
- mascarpone se může přidat více, i dvojnásobné množství a případně přisladit
- kdo v moučnících nemá rád vinnou nebo alkoholovou chuť, může místo marsaly přidat pomerančovou šťávu, je to s ní také velmi dobré

Žádné komentáře: