23. 12. 2009

Upečte si zítra ráno domácí chleba - jde to samo!



2 hrnky hladké mouky
1,5 lžičky soli
1 lžička suchého droždí
1 hrnek studené vody



Do mísy na zadělávání (s víkem) nasypeme sypké přísady a lehce je promícháme. Přidáme vodu a rovněž lehce promícháme. Nehněteme ani neproděláváme!
Dostaneme chuchvalec a necháme jej tak. Mísu přikryjeme víkem a postavíme v kuchyni na horní skříňku či vysokou lednici. Tak ji necháme nejméně 12 až 18 hodin, nejvíce 24 hodin, prostě přes noc neb od rána do večera. Vůbec si jí nevšímáme.
Dále potřebujeme pec. Protože pec asi nemáme, je třeba chleba péci v napodobenině peci.
Potřebujeme tedy větší, nejlépe litinový kastrol s poklicí. Vezmeme jej a vložíme na 20 minut do plynové trouby zapnuté naplno nebo necháme rozehřát v troubě elektrické na 240 °C.
Rozpálený kastrol vyndáme, odklopíme, a buď na jeho dno nasypeme asi dvě hrsti mouky, tak aby na dně ležela souvislá vrstva (více mouky nevadí) nebo jej, ozbrojeni chňapkami, vyložíme pečícím papírem. Papír můžeme posypat směsí semínek, například lnu, slunečnice, máku, tykve, sezamu aj. Na tento podklad vyklopíme vykynuté těsto pomocí stěrky, a to, pokud možno, do tvaru bochníku. Těsto je touto dobou poněkud tekutější, než na počátku procesu a vypadá dost divně. Tož si toho nevšímáme, ani ho nemícháme. Pracujeme rychle. Vršek těsta můžeme posypat trochou kmínu. Přiklopíme.
Přiklopený kastrol vložíme zpět do trouby a necháme péci na nastavených 240°C 10 minut. Pak ztlumíme na 220°C a pečeme ještě 20 minut pod poklicí. Smyslem je, zahřát obsah hrnce co nejrychleji na požadovanou teplotu.
Po celkem 30 minutách pečení pak poklici sundáme a dále pokračujeme 20-30 minut při stejné teplotě bez poklice. Pak chleba zkontrolujeme. Měl by být pečený, ale pokud nemá barvu, ještě mu dáme dalších 10 minut. Hodně záleží na velikosti hrnku na vstupu a na použité troubě. 
Kastrol vyndáme z trouby a ihned potřeme slanou vodou - lze vynechat (potírat pouze horký bochník!).
V plynové troubě je lepší poklici ani nesundávat. Chce to časem vyzkoušet a rozhodnout se podle vlastních podmínek. Doneslo se nám, že některé osoby nemajíce poklici, nepřiklopili ji a nakonec to byl taky chléb, snad pouze placatější (ano, neměli ani kastrol).
Do těsta je možno přidat kmín nebo libovolné koření a bylinky - raději méně, než více. Při použití normálního čtvrtlitráku jde o například cca 1 lžíci chlebového koření (používám od Antonína). Malé množství koření nebo semínek nutno přidat již v první fázi přípravy těsta!


volně upraveno podle: http://www.cuketka.cz/ 

2 komentáře:

nigina řekl(a)...

Tiež zvyknem piecť chleby ale aj pečivo. Hmm, liatinové hrnce nemám. Ale som zvedavá, neprilepilo sa cesto o boky hrnca? Či sa dal riadne vyklopiť?
Ja som minule piekla chlieb v pekáči, v takom tom ušáku. Mám na svojom blogu, ak máte záujem mrknúť :
http://nasavareska.blogspot.com/2009/11/zemiakovy-chlieb.html
Robievame aj v domácej pekárni, ale radšej pečiem v rúre.

am řekl(a)...

Děkuji za upozornění na Váš blog. Prohlédla jsem si Váš chleba a konstatuji, že vypadá moc pěkně. Dřív jsem hodně pekla v pekárně, hlavně kváskové chleby kombinovaně zadělávané spolu s kvasnicemi. Byly výborné, ale ještě populárnějším se u nás stal tento italský typ. Komu chutná ciabatta, nebo obyčejný italský chléb, tak tohle je hodně podobné. Nic se nelepí, podsypávat se nemusí, stačil by i papír, ale my máme tu mouku na bochníku rádi. Už jsme to pekli i bez hrnce (poklice), jen na plechu, prostě se jen trochu rozplácnul, ale byl pěkný i dobrý. Všechno je to v tom kynutí. Vyzkoušejte a uvidíte sama. Hodně zdaru! a děkuji za ohlas.