24. 12. 2009

Nejlepší ořechový dort

Kdo jednou jedl tento dort, ví že lepší už neochutná.
  • 70 g másla (nebo oleje)
  • 200 g cukru
  • 4 žloutky
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g kakaa
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prdopeč
  • 100 ml mléka
  • sníh ze 4 bílků
Těsto se připraví tradičním způsobem: napřed utřeme máslo, cukr a žloutky a zvlášť ušleháme sníh. Smícháme kakao, ořechy, mouku a prášek a vmícháme do utřené směsi střídavě s trochou mléka. Nakonec jemně vmícháme sníh. Dá se však připravit i jednodušeji: smícháme zvlášť sypké ingredience, zvlášť tekuté včetně rozpuštěného másla nebo oleje a pak smícháme. Pečeme v dortové formě na 160°C / 40-50 minut. Kvůli ořechům v těstě je pečení zdlouhavější a je potřeba vyzkoušet propečenost špejlí.
Po zchladnutí dort dvakrát překrojíme, namažeme krémem a vrch a boky rovněž pomažeme a posypeme strouhanými ořechy. Nahoře můžeme ještě přizdobit půlkami nebo čtvrtkami ořechů.
Krém:
  • 1/2 l mléka a
  • 4 lžíce hladké mouky
svaříme na hustou kaši až se nechytá stěn rendlíku. Upravíme ji na dno rendlíku a potřeme kouskem másla, aby neoschla a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
  • 250 g másla změklého při pokojové teplotě
  • 350 g moučkového cukru
  • 2 - 3 lžíce kakaa
ušleháme a postupně po lžících zašleháváme vychladlou kaši. Nakonec vmícháme asi 10 lžic strouhaných ořechů.
Dort je třeba nechat uležet přes noc na chladném místě.

Žádné komentáře: