Kdo jednou jedl tento dort, ví že lepší už neochutná.
- 70 g másla (nebo oleje)
- 200 g cukru
- 4 žloutky
- 70 g mletých vlašských ořechů
- 30 g kakaa
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prdopeč
- 100 ml mléka
- sníh ze 4 bílků
Těsto se připraví tradičním způsobem: napřed utřeme máslo, cukr a žloutky a zvlášť ušleháme sníh. Smícháme kakao, ořechy, mouku a prášek a vmícháme do utřené směsi střídavě s trochou mléka. Nakonec jemně vmícháme sníh. Dá se však připravit i jednodušeji: smícháme zvlášť sypké ingredience, zvlášť tekuté včetně rozpuštěného másla nebo oleje a pak smícháme. Pečeme v dortové formě na 160°C / 40-50 minut. Kvůli ořechům v těstě je pečení zdlouhavější a je potřeba vyzkoušet propečenost špejlí.
Po zchladnutí dort dvakrát překrojíme, namažeme krémem a vrch a boky rovněž pomažeme a posypeme strouhanými ořechy. Nahoře můžeme ještě přizdobit půlkami nebo čtvrtkami ořechů.
Krém:
- 1/2 l mléka a
- 4 lžíce hladké mouky
svaříme na hustou kaši až se nechytá stěn rendlíku. Upravíme ji na dno rendlíku a potřeme kouskem másla, aby neoschla a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
- 250 g másla změklého při pokojové teplotě
- 350 g moučkového cukru
- 2 - 3 lžíce kakaa
ušleháme a postupně po lžících zašleháváme vychladlou kaši. Nakonec vmícháme asi 10 lžic strouhaných ořechů.
Dort je třeba nechat uležet přes noc na chladném místě.
Žádné komentáře:
Okomentovat