8. 11. 2009

Pravá nebo nepravá boloňská omáčka



2 lžíce olivového oleje
50 g slaniny
350 g kořenové zeleniny
1 cibule
3 stroužky česneku
150 ml červeného vína
1/2 - 1 l rajčatové šťávy nebo drcených rajčat či přiměřeně čerstvých dobrých rajčat
hrst bazalkových lístků
sůl



Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek očistíme a pokrájíme nebo (mraženou) zeleninu vysypeme z pytlíku a vše dáme dusit spolu se slaninou na olej. Mraženou zeleninu můžeme i mírně podlít, aby povolila. Vše dobře opečeme do lehce zlatava. Zalijeme vínem, které dobře provaříme. Pak přilijeme rajčatovou šťávu a najemno (nebo jen částečně) rozmixujeme tyčovým mixérem. Dosolíme, natrháme bazalku a chvíli (1 min) provaříme.
Hustotu omáčky volíme podle potřeby, lepší je hustší. Vaříme na mírno pod pokličkou, protože dost stříká. Nepřislazujeme. Omáčka je dostatečně sladká opečenou zeleninou.
Proč "nepravá"?
Chybí: mleté hovězí a mléko (nakonec). Není problém obojí přidat.
Přebývá: česnek, petržel, bazalka a navíc je třeba konstatovat, že celer nemá být kořenový, ale řapíkatý a omáčka se nemá mixovat, ale vařit 5 - 6 hodin na plotně.
Po těchto úpravách vznikne opravdové ragú alla bolognese.
Omáčka je vhodná ke všemu, k čemu ji máme rádi. Samozřejmě na těstoviny. V Německu ji používají na následující recept.
pozn.: Scaloppina alla milanese = vídeňský řízek z vepřového ;-)

Scaloppina alla milanese po bavorsku

4 - 8 plátků 1 cm silných vepřových kotlet bez kosti, lépe krkovice
sůl
pepř
hladká mouka
2 vejce
2 - 3 čerstvé housky
sádlo (olej) na smažení
boloňská omáčka
mozarella

Z housek připravíme v sekacím robůtku čerstvou strouhanku, je výborná, mnohem lepší, než obyčejná. V trojobalu osmažíme (naklepané) řízky.
Řízky na nahřátém talíři polijeme horkou omáčkou a posypeme jemně krájeným sýrem, který by se měl rozpustit. Podáváme s vařeným bramborem nebo jen tak.

Žádné komentáře: