9. 8. 2009

Tvarohový dort s želatinou














100 ml vody
20 g (1 sáček) práškové želatiny

125 g másla
200 g cukru
2 žloutky nebo celá vejce

750 g měkkého šlehaného tvarohu (ve vaničce), tučného nebo polotučného
100 ml mléka
trochu vanilky
(1-2 lžíce kakaa)

Želatinu v misce smícháme s vodou a necháme stát asi 20 minut. Mezitím si utřeme máslo, cukr a žloutky, vmícháme tvaroh, mléko a vanilku a vyšleháme v hladký krém. Želatinu opatrně rozehřejeme v mikrovlnce tak, aby nebyla moc teplá, případně ji necháme chvilku vystydnout. Do vlažné přidáme trochu krému, smícháme a tuto směs vešleháme do mísy s krémem. Polovinu směsi vlijeme do dortové formy (21 cm a menší) vypláchnuté studenou vodou a zalijeme druhou polovinou (obarvenou kakaem). Mezi vrstvy je možné vložit kompotované ovoce.
Necháme 2 hodiny ztuhnout v chladničce.
Ze směsi je možné vyrobit i dezert prokládaný piškoty, je však potřeba přidat do hmoty více mléka (cca o 100 ml) a piškoty také trochu pokropit tekutinou - rumem, likérem, ovocnou šťávou nebo třeba kávou.
Dort s piškoty je lepší nechat uležet přes noc.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Mňam, vyzkouším. Jindra

pris řekl(a)...

díky, ať Vám chutná...