10. 9. 2009

Klouzáky

800 g oloupaných syrových brambor
1 vejce
hrubá mouka
sůl

Brambory nastrouháme na jemném (křenovém) struhadle do mísy. Nastrouhané brambory rukama vymačkáme, zvážíme a odložíme stranou. V míse zbyde voda se škrobem. V nakloněné míse se škrob za chvíli usadí, takže vodu můžeme opatrně slít (můžeme do polévky, pokud ji zrovna vyrábíme). Škrob ponecháme a do mísy vrátíme brambory. Přidáme vejce, sůl a poloviční množství mouky, než je váha brambor po vymačkání. Kdo chce, může brambory a mouku odměřit v hrnku. Na 2 hrnky vymačkaných brambor, 1 hrnek mouky.
Těsto dobře prohněteme rukou, tak aby se dobře promíchalo i se škrobem. Ihned zavařujeme noky, které nabíráme asi na půl lžíce, překlopíme do dlaně, lžící urovnáme, aby nok nebyl moc chlupatý a vhodíme do dobře osolené vroucí vody. Vaříme 15 minut a pak vyjmeme děrovanou lžící.
Podáváme k zelí, masu se šťávou, i k řídké šťávě se smetanou. Také s cibulkou nebo míchanými vejci.

Žádné komentáře: