12. 9. 2009

Švédské masové kuličky



600 g vepřové plece
150 ml mléka
pár snítek zelené petrželky
1 malá cibule
sůl
koření
4 lžíce instantní bramborové kaše nebo směsi na bramborové knedlíky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce sádla nebo oleje

Maso rozkrájíme na kousky a spolu s mlékem, cibulí a petrželkou postupně rozsekáme v robotu. Vzniklou faš smícháme v míse s kořením, solí, práškem a takovým množstvím suché bramborové kaše, aby nám později kuličky udržely jakžtakž tvar, než je dáme péci. Těsto nemá být moc tuhé. Rozsekání v robotu je velmi důležité, ale při důkladném propracování těsta v robotu to jde i bez něj.
Do pekáče prostřeme pečící papír a na něj ukládáme kuličky uválené mokrýma rukama. Pečeme je horkovzduchem na 180°C / 40 minut.
Jako koření můžeme použít úplně cokoliv, co se bude hodit do naší momentální chuti. Kdo nerad experimentuje, může koupit hotovou směs, ostatním rad netřeba.
Kdo chce napodobit opravdové švédské kuličky i s autentickým kořením, nechť přidá:
  • na špičku nože mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • pár kousků rozsekaných ančoviček nebo kousek sardelové pasty
Takhle prý se tam dělají.
Dále se k této dobrotě podávají brambory, brusinky a smetanová omáčka. Tu je možno udělat takto:
½ kostky hovězího bujónu, (nikoli masoxu!, bohužel chutná jako kopyta), rozmačkáme a rozpustíme na ohni v rendlíku se 2 lžícemi oleje. Až zpění a začíná na okrajích lehce zlátnout, zalijeme ho 2 dl vody. Přivedeme k mírnému varu a postupně přidáváme světlou instantní jíšku a mícháme, až přiměřeně zhoustne. Pak přilijeme asi 50 ml sladké šlehačky.
Nejlepší omáčka je ale ze zlaté cibulky, lehce zaprášené hladkou moukou a zalité vývarem. Zjemněná smetanou.

Žádné komentáře: