10. 5. 2009

Kuřecí závitky se špenátem a sýrem


4 větší kuřecí prsíčka
sůl
pepř
250 g spařeného špenátu
200 g měkkého slaného sýra
1 lžíce instantní jíšky
100 ml šlehačky


Na nádivku smícháme spařený prochladlý špenát se sýrem (např. Apetina v krabičce). Dobrý je i mražený špenát (celé listy), který je třeba nechat úplně rozmrazit. Vodu trochu vymačkáme, dále postupujeme stejně.
Prsíčka opatrně rozřízneme tak, aby vznikl co největší neporušený plát. Nejlepší je "okrájet je dokola". Osolíme, opepříme a každý plát naplníme vrchovatou lžící náplně. Zavineme a sepneme jehlami. Závitky vložíme do hlubší pánve na rozpálený olej, přiklopíme a opékáme postupně po všech stranách dočervena. Ke konci je třeba dávat pozor, aby se nepřipálila vypečená šťáva a v pravou chvíli přilít sklenici vody a opět pod poklicí nechat vysmažit.
Hotové závitky vyndáme a šťávu dohotovíme přidáním vody, jíšky a smetany, lehce provaříme a dosolíme a opepříme.
Jako příloha se hodí těstoviny a brambory na všechny způsoby, jakož i na způsob bramborové kaše.

2 komentáře:

Call Me Frank řekl(a)...

Výborný recept. Slaný sýr spolu se špenátem vytváří výbornou lehce nakyslou chuť. Výborná záležitost.

am řekl(a)...

Závitky vyprodukovaly překvapivé množství výpeku, takže šťáva je čistě přírodní.